Draai om je oren
Jazz en meer - Column



home  
    
    
 

Razend tempo

'Jazz ontwikkelt zich in razend tempo. Bijna dagelijks ontstaan nieuwe initiatieven. Oude meesters worden opnieuw geïnterpreteerd en nieuwe stijlen ontstaan door samensmelting met funk, soul, dance en klassiek. Jazz leeft.'

door Herbert Noord, maart 2014

En ik maar beweren dat jazz hartstikke dood is. En dan kom ik ook nog opdraven met gezeik als 'het swingt niet meer' en 'er wordt alleen nog maar gezongen'. Terwijl pijnlijk duidelijk wordt dat ik domweg geen feeling meer heb met de jazz van vandaag. Die zich in een razend tempo schijnt te ontwikkelen en ja, daar heb je als bejaarde natuurlijk het nakijken, want dat razende tempo... Nou, de lezer snapt: einde jazzoefening voor deze columnist. Ik ga me in vervolg bezighouden met de Tiroler Volkmusik, want die simpele maatvoering en eenvoudige klanken kan ik nog net behappen.

Godbetert, waar halen de opstellers van de aanhefalinea hun wrakke hersenspinsels vandaan? 'Is er dan niets meer heilig?' is de vraag die meteen bij mij opwelde. Voordat ik verder fulmineer, even ter verduidelijking: ik kreeg een linkje toegezonden met het vriendelijke verzoek 'er wat aan te doen'. 'Voer voor minstens vijf columns', werd mij erbij verteld, waarna ik bij deze missionarissen terecht kwam: JAM. Nee, dat heeft niets met fruitig broodbeleg te maken, maar staat voor Jazz Ambassadors Meetings. Ze denken echt een missie te hebben, leest u even mee:

'JAM is in het najaar van 2013 van start gegaan en heeft de ambitie uit te groeien tot hét netwerk van niet-beroeps jazz musici en liefhebbers van Nederland. JAM brengt ook professionals en niet-professionals bij elkaar en beoogt daarmee een concrete bijdrage te leveren aan de jazzscene in Nederland.'
Nauwelijks van de schrik bekomen over de ambities - en de kromme zinsconstructie - lees ik verder:

Beschrijving niveaus:
Niveau A (rmstrong, Louis)

Je hebt nu lang genoeg geoefend thuis en wil (weer) eens met andere muzikanten gaan spelen. Je hebt een beetje je eigen stijl ontwikkeld en wil niet te ingewikkelde stukken spelen maar gewoon lekker swingen! Arpeggio? Is dat niet de vader van Pinoccio?



Niveau B (aker, Chet)

Inmiddels heb je best wat ervaring in verschillende bands en je speelt graag standards. Je wil wel eens wat arrangementjes proberen en je repertoire uitbreiden. Alles net even naar een tikje hoger niveau brengen. Arpeggio? Dat zijn die paarse Nespresso cups.



Niveau C (oltrane, John)

Je hebt veel bandervaring en met het spelen van standards ben je een beetje klaar. Je hebt voldoende kennis van harmonieleer, leest redelijk vlot en wil nieuwe muzikale wegen verkennen. Je komt aardig mee met 'de grote jongens'. Arpeggio? Molnegen, kruiself of gealtereerd? Je zegt 't maar!


Fijn rijtje. Vol humor genoteerd ook. Toen ik het las, waren mijn eerste gedachten:
a. dit moet geschreven zijn door stand-up comedians,
b. die begrijpen dus echt niets van jazz,
c. en in Nederland niets van comedy,
d. omdat bij echte jazzmusici het woord arpeggio nooit valt.

Nog erger was het om te vernemen dat musici als de toeterende edelfigurant van het optreden met Lonnie Smith in Maarssen aangezocht zijn om het jazz liefhebbende volkje te stichten in het spelen van deze muziek. Toen ik het initiatief aan mijn vrouw vertelde, was een hilarisch gelach het gevolg. Ze kwam niet meer bij.

Jammer Pinoccio, er zijn nog meer jam smaken om de argelozen in de oren te smeren:
Niveau:
D (avis,Miles)
E (llington,Duke)
F (itzgerald,Ella)
G (ordon,Dexter)
H (ancock,Herbie)
I (sraels,Chuck)
J (ones,Elvin)
K (irk,Roland)
L (aFaro,Scott)
M (onk,Thelonious)
N (elson,Oliver)
O (liver,King)
P (arker,Charlie)
Q (uebec,Ike)
R (ollins,Sonny)
S (mith,Jimmy)
T (atum,Art)
U (lmer,James)
V (aughan,Sarah)
W (ebster,Ben)
Y (oung,Lester)
Z (awinul,Joe)

JAM-fabrikanten, gaat u zich in een hoekje zitten schamen voor dit schaamteloze vergrijp aan deze prachtige muziek.

Hammond-organist Herbert Noord (26 juli 1943) formeerde in 1967 zijn eerste eigen groep met onder meer Hans Dulfer. In 1969 bracht hij met deze groep het debuutalbum 'Live At The Bohemia Jazza Club' uit. In de zeventiger jaren maakte Herbert platen met onder anderen Alan Laurillard, de Amerikaanse saxofonist Harvey Kaiser en de Amerikaanse gitarist Paul Weeden. Met Kaiser tourde Herbert diverse malen door de Verenigde Staten. In 1989 formeerde hij met tenorsaxofonist Rinus Groeneveld en drummer Pierre van der Linden de zeer succesvolle - en nog steeds actieve - formatie Advanced Warning. De band bracht verschillende cd's uit, speelde diverse keren op het North Sea Jazz Festival, tourde regelmatig door Duitsland en Zwitserland en was een graag geziene gast op de belangrijke podia en festivals in Nederland.