Draai om je oren
Jazz en meer - Column



home  
    
    
 

Jazztalent

De Buma/Stemra - de organisatie die opkomt voor de auteur en componist maar vooral voor zichzelf - organiseert de 'Jazzdag'. De Jazzdag is het 'belangrijkste Nederlandse netwerk- en showcase-evenement voor jazz', zegt de Buma/Stemra. Het evenement vindt dit jaar plaats op 28 en 29 juni in Rotterdam. Voorheen één, nu zelfs twee dagen. Echt nodig die twee dagen vanwege de overstelpende hoeveelheid talent. Want dat loopt er op die juni-dagen rond, daar in Rotjeknor.

door Herbert Noord, juni 2013

Nog nooit vertoond. Van Louis tot Miles en van Coleman tot John, het is dat zij niet meer op dit ondermaanse verkeren, want anders zouden zij ongetwijfeld aanwezig zijn geweest. Waarom? Omdat deze Buma/Stemra jazzdagen toch helemaal in hun geest zijn, want onder de noemer 'jazz'. Daar wil je bij zijn toch. Niet dan? De door mij verzamelde clipjes van de deelnemende groepen en/of musici bewijzen dit zonneklaar:

1. Pumporgan (betekent in feite Harmonium maar de naam wordt hier misbruikt voor een Hammond). Hammond dus ook voor mij heel interessant.
Nep Harmonium clip

2. Anna Elis de Jong - Group: Stages of Being. Quote: "The moment we met we felt united" en hoe.
Oeverloos gezeik clip

3. Richie Reichgelt met zangeres. Mind your ears.

4. Simin Tander. Jee, een zangeres, ditmaal met een eigen bedacht vocabulaire - of zou het een taal zijn? Even kijken. Aha, het is een taal, en wel een Afghaans dialect, het Pastjoe. Afghanistan staat overal hoog aangeschreven als ‘the place to be' voor de echte jazzcat. Probleem is alleen dat als Simin dit zingt in Kabul er meteen twintig bermbommen ontploffen.
Slaapverwekkend gedreutel

5. Stephanie Francke Quartet. Heeft veel last van fruitvliegjes en deze overlast in een compositie verwerkt, die ze toepasselijk 'Fruitvliegjes' heeft genoemd.
Geniaal

6. DiMaMi. Dit was hun uitsmijter in het Bimhuis. Als dit krachteloos gemummel een uitsmijter is, dan ben ik blij de rest van het concert niet te hebben bijgewoond.
Gemummel

7. Phaedra & Band. Gelukkig eindelijk weer eens een zangeres en bovendien nog basgitariste ook. Kreeg waarschijnlijk het advies iets in de handen te houden, wist anders geen raad met der handen. Kan HEEL GOED scatten; vooral haar blablabla is fantastisch.
Blablabla

8. Wolfgang Maiwald Trio. Gevoelig en dat zo vlak bij de draaideur.
Gevoelig

9. Adra Karim on Hammond. Weer een zwendelende pianist die denkt dat-ie Hammond kan spelen. Niet dus. Zeer slechte Larry Young imitatie.
Imitatie

10. Heleen van den Hombergh. He, gelukkig weer een zangeres. Nou ja, iemand die denkt dat ze zingen kan.
Misvatting

11. Plastik Soldiers. Let op de drummer: met koptelefoon! Dat heb je als drummer vandaag de dag natuurlijk heel erg nodig om het geneuzel van je medemusici buiten te sluiten.
Geneuzel

12. CBG Joachim Badenhorst. Heel inspirerend. Ook zo origineel. Nooit eerder vertoond.
Vakmanschap is Meesterschap

13. Koffie. Kouwe dan. Zelfs niet opgewarmd. Jazz is
Whisky and beer

14. The Hague Jazz Project. Heb ik nog nooit eerder gehoord zo'n band. 'Soft' jazz is de noemer, geloof ik.
Soft

15. Miguel Rodriguez. Tja. Ook niet iets wat bij mij echt onder 'jazz' valt.
Geen jazz

16. Stefan Franssen Group. Dat meisje achter de piano begrijpt ook echt wat improviseren inhoudt. Gitarist grossiert in foute noten. Gedreutel van het ergste soort. Gedreutel

17. Elizabeth Simonian. Ha, een conferencier. Oh wacht, het is toch een zangeres. Gelukkig. Tussen Zweden en Cyprus is ze in een zwart gat gevallen en daar gaat ze nu over zingen. Fijn, zo'n gestreken bas. Gevoelig ook.
Godvernondedju

18. Benjamin Herman. Is en blijft Benjamin Herman

19. Michiel Braam. [Sarcasme modus aan/]Onze hoop in bange dagen: Fantastisch. Zeer vernieuwend bezig. Swingend ook.
Echte swing [Sarcasme modus uit/]

20. Tommy Moustache. Waar zijn die plaksnorren nou? Wie de website van Tommy Moustache bezoekt, weet gelijk al hoe laat het is. Aangeplakte snorren... Bedriegers.
Martelmuziek.

21. Rembrandt Frerichs Trio. Word je door je ouders met zo'n naam opgezadeld, dan weet je: dat kan mis gaan. Duidelijk te horen ook. Geen Rembrandteske inspiratie te bekennen. Alleen vertrouwd geneuzel. Er schijnt ergens een fabriek te staan waar ze dit soort neuzelaars aan de lopende band produceren. Wat zeg je? Oh, dat is de Conservatoriumfabriek. Dank je.
Meer Kabargeboer

22. Batik Ed Verhoeff. Beschaafd, dat is het woord waar ik naar zocht. Heel beschaafd. Enorm beschaafd. Beschaafder kan haast niet.
Super beschaafd

23. Re:Freshed Orchestra. Hoi, een rapper en twee rapsters en een violiste. Wat een verwennerij. Ook echte jazz gelukkig.
Nog echtere jazz

24. Teus Nobel - Liquid Music Quintet. Zo'n groepsnaam zegt het eigenlijk al. Alcoholistjes in de dop of Chet Bakertjes in de maak. Fijne toon ook van die trompet. Komt ook uit de fabriek, denk ik zo. Aan de lopende band nieuwe dingen verzinnen, dat is echt hun ding.
Heel erg nieuw

25. Bl3nder. De geaffecteerde uitspraak van de rapper begint op den duur op je zenuwen te werken. Fijne tekst ook. Zeer diepgaand intellectueel. Ook zeer geïnspireerd bas- en drumwerk.
Rap is de nieuwe jazz

26. De echte uitsmijter: Tiltan met onze Boy Edgar Prijswinnaar Oene van Geel. De swingende stehgeiger. En trekzak. Echt iets voor de oprechte liefhebber. Veroenend zou ik zeggen. 'Soms opzwepend', zegt de folder. Dat 'soms' was op dinsdag 4 december 1998. Ik herinner het mij als de dag van gisteren. Gossie, wat werd ik ontzettend opgezweept.
Met het zweepje

Wat een rampenfonds. Echt niets behoorlijks te horen.
Om de laffe smaak die bovenstaande musici ongetwijfeld bij de lezer als oprechte jazzliefhebber teweeg hebben gebracht weg te werken:
Art Tatum

Na aanleiding van de treurnis van de jazzdag kreeg ik van een trouwe lezer dit knipseltje uit 1957(!) toegezonden:

Ineens wordt de achtergrond van die hele Jazzdag/conservatoriumshowcase duidelijk. In (blanke) ogen diende jazz zich te ontwikkelen tot kunstmuziek en daar kan de door toch al suspecte zwarten ontwikkelde swing worden gemist als kiespijn. Want dat is iets wat niet aan te leren valt en daar zijn dit soort instituties niet van gediend. Negeren die swingers en verbannen naar de uithoeken van de muzikale periferie. Nu dat is aardig gelukt, ze zijn al gekomen tot kutmuziek. Nu nog de 'n' en de 's' zien toe te voegen en dan kunnen Ellington, Hampton, Monk en Russell bij het grof vuil. Alleen door het duidelijke gebrek aan echte inspiratie zit die uitbreiding tot kunstmuziek er - terecht - niet in. Op de plaat 'Warm Bad', uitgebracht in 1978, staat een nummer: 'Old Swingers Never Die'. De bekende toevoeging 'they just fade away' heb ik er niet achter gezet, maar zo voelde - in 1978 - en voel - in 2013 - ik het wel.

Nog een reactie:

'Dag Herbert, Buma/Stemra is dus van plan de jazz gedag te zeggen in Rotterdam. Dat zal ongetwijfeld lukken gezien de programmalijst. Ik heb de uitverkorenen beluisterd via de door jouw meegezonden links. Nou wisten wij toch al dat de meeste instrumentbezitters (al of niet afbetaald) die een geluid kunnen produceren, veronderstellen dat het iets met jazz te maken heeft. Maar dat zo'n muziekbeschermingsorganisatie dit heeft samengesteld is toch zéér betreurenswaardig!! Het zou verboden moeten worden dit als jazz te promoten.

Zo'n MOONTRANE bijvoorbeeld (vrij vertaald: MAANTRANEN). PHAEDRA + BAND: Mislukte uitvoering van de klompendans. TEUS NOBEL: Denkt Chet te zijn, maar staat als MILES met z'n rug naar het publiek.

Hopend op meer inzicht in de jazzmaterie,

Swingende groet van Frans'

Ik ben weg. Maandje naar Vladiwostok om af te koelen.


Hammond-organist Herbert Noord (26 juli 1943) formeerde in 1967 zijn eerste eigen groep met onder meer Hans Dulfer. In 1969 bracht hij met deze groep het debuutalbum 'Live At The Bohemia Jazza Club' uit. In de zeventiger jaren maakte Herbert platen met onder anderen Alan Laurillard, de Amerikaanse saxofonist Harvey Kaiser en de Amerikaanse gitarist Paul Weeden. Met Kaiser tourde Herbert diverse malen door de Verenigde Staten. In 1989 formeerde hij met tenorsaxofonist Rinus Groeneveld en drummer Pierre van der Linden de zeer succesvolle - en nog steeds actieve - formatie Advanced Warning. De band bracht verschillende cd's uit, speelde diverse keren op het North Sea Jazz Festival, tourde regelmatig door Duitsland en Zwitserland en was een graag geziene gast op de belangrijke podia en festivals in Nederland.