Draai om je oren
Jazz en meer - Column



home  
    
    
 

Melvin Rhyne

'OVERLEDEN: Melvin Rhyne, 5 maart 2013 (76) Amerikaans organist; overleden in zijn geboorteplaats Indianapolis. Begin jaren zestig bekend geworden door zijn samenwerking met gitarist Wes Montgomery, hoorden we daarna niets meer van hem, tot in de jaren negentig Gerry Teekens hem onder eigen naam platen liet maken voor zijn label Criss Cross.' Aldus een berichtje in Jazzflits.

door Herbert Noord, mei 2013

Melvin heb ik één keer ontmoet, namelijk toen hij begin april 1995 door ons land toerde. Gerry Teekens had hem naar Nederland gehaald en vroeg of het mogelijk was dat Melvin met onder anderen saxofonist Eric Alexander in mijn studio kon repeteren. Geen probleem, en zo stapte Melvin op een woensdagmiddag mijn studio binnen om achter de Hammond A-100 plaats te nemen. Ik vroeg hem of hij het pedaal nodig had, maar hij gaf te kennen het zonder pedaal te doen. Zijn linkerhand was genoeg voor een prachtige baslijn.

Na afloop van de repetitie trachtte ik een gesprek met hem aan te knopen, maar dat wilde niet echt lukken. Melvin maakte een beetje een schuwe indruk op mij. Gedurende een klein moment was er sprake van enige conversatie, toen ik hem vroeg of hij thuis ook een Hammond had staan. Dat bleek niet het geval. Thuis speelde hij piano. Maar had hij dan ergens anders een Hammond om op te spelen? Nee, helaas niet. Wel had hij een B3 gehad. Had hij die dan verkocht? Nee, dat niet. "You know", zei Melvin, "I’m divorced and my wife took my organ". Van die dingen dus.

Met gitarist Paul Weeden heb ik het wel over Melvin Rhyne gehad. Zij kwamen beiden uit Indianapolis en kenden elkaar goed. In 2000 hebben ze zelfs een cd opgenomen met saxofonist Jimmy Coe in Indianapolis. Paul vertelde dat Melvin al meer dan achttien jaar in dezelfde bar piano speelde en dat hij er niet van hield om te reizen. Toen ik hem naar aanleiding van mijn ontmoeting met Melvin vroeg of deze misschien een beetje introvert was, moest Paul lachen. Toen heeft Paul mij uitgelegd waar de oorzaak van Melvins ontoegankelijkheid lag. Sommige zwarte Amerikanen leven hun hele leven binnen de zwarte gemeenschap en komen bijna niet in contact met blanken. Als ze dan om een of andere reden wel in contact met blanken komen, klappen sommigen helemaal dicht. Melvin was daar volgens Paul een typisch voorbeeld van.

Paul vertelde nog een aardige anekdote over Wes Montgomery en Melvin (een gerespecteerd grassliefhebber, dien ik er dan bij te vertellen). In 1959 brak Wes een snaar tijdens de opnamen van de eerste plaat van het Wes Montgomery Trio, met Melvin achter het orgel. Omdat Wes zijn enkel verstuikt had, werd Melvin eropuit gestuurd om in de muziekwinkel aan de overkant van de studio een nieuw setje snaren te halen. Na tien minuten was Melvin nog niet terug, maar na een half uur evenmin. Ruim anderhalf uur later kwam Melvin met het setje snaren de studio binnen. Waarom hij er zo lang over gedaan had, die winkel was aan de overkant. "Huh", zei Melvin, "aan de overkant?" Hij had begrepen aan de 'andere kant'. En inderdaad, op ruim tweeëneenhalf kilometer afstand was er ook een muziekwinkel. Neemt niet weg dat de vier lp's die hij met Wes heeft opgenomen tot de absolute top behoren. Dat het daarna bijna dertig jaar duurde voordat eerst Herb Ellis en daarna Gerrie Tekens hem weer naar de studio haalden, mag tekenend worden genoemd.

Melvin was duidelijk geen 'kijk-mij-eens' type, maar zijn bescheidenheid heeft hem zeer gesierd. De organist maakte vier platen met het Wes Montgomery Trio: 'Guitar On The Go' (Riverside, 1959), 'Round Midnight' (Riverside, 1959), 'Boss Guitar' (Riverside, 1963) en 'Portrait of Wes' (Riverside, 1963).


Herbert Noord (foto: Cees van de Ven)

Hammond-organist Herbert Noord (26 juli 1943) formeerde in 1967 zijn eerste eigen groep met onder meer Hans Dulfer. In 1969 bracht hij met deze groep het debuutalbum 'Live At The Bohemia Jazza Club' uit. In de zeventiger jaren maakte Herbert platen met onder anderen Alan Laurillard, de Amerikaanse saxofonist Harvey Kaiser en de Amerikaanse gitarist Paul Weeden. Met Kaiser tourde Herbert diverse malen door de Verenigde Staten. In 1989 formeerde hij met tenorsaxofonist Rinus Groeneveld en drummer Pierre van der Linden de zeer succesvolle - en nog steeds actieve - formatie Advanced Warning. De band bracht verschillende cd's uit, speelde diverse keren op het North Sea Jazz Festival, tourde regelmatig door Duitsland en Zwitserland en was een graag geziene gast op de belangrijke podia en festivals in Nederland.