Draai om je oren
Jazz en meer - Column



home  
    
    
 

In memoriam: John C. Marshall

Onlangs bereikte mij het bericht dat gitarist John Marshall op zondag 2 september is overleden, vlak voordat hij zou gaan optreden.

door Herbert Noord, september 2012

Het contact met John in 1987 kwam op tamelijk curieuze wijze tot stand. Roberto Haliffi belde mij op met de vraag of ik met een Engelse gitarist wilde samenspelen. Hij noemde een naam die mij totaal onbekend voorkwam. Daar had ik geen probleem mee, maar ik vroeg Roberto wel naar het waarom. Het kwam erop neer dat deze Engelse gitarist ernstig ziek was geweest, min of meer uit de dood opgestaan eigenlijk, en dat hij zich op een contemplatief moment had afgevraagd wat hij nou dolgraag nog zou willen doen. Het voor de hand liggende antwoord was natuurlijk: met een Hammondorganist optreden.

Zo'n mededeling heft direct talloze barrières op. Vanaf het eerste optreden, in een Haarlemse bruine kroeg, klikte het. John - daar kwam ik in de loop van de tijd achter - had een enorme muzikale bagage, die ging van authentieke blues tot aan modale muziek. In de periode dat ik met John optrad, was internet nog een grotendeels onbekend fenomeen, laat staan dat er zoiets als Google voorhanden was.

Voor mij was John een onbeschreven blad, maar ik hoorde van deze of gene wel eens iets over zijn voorgeschiedenis. Zo was hij bijvoorbeeld schrijver van talloze bigbandarrangementen, die door zowel Ray Charles als de RTL-Big Band werden gebruikt. In de zeventiger jaren had hij veelvuldig met Rosa King opgetreden en ook vielen de namen van Chet Baker, Slide Hampton en Hans Dulfer. Toen we tijdens een tournee aan de lunch zaten, vertelde hij dat hij net Aretha Franklin aan de lijn had gehad. Die stond op pantoffels aardappelen te schillen in haar keuken, maar moest John hebben in verband met een arrangement voor een tv-show. John was evenals gitarist Paul Weeden een typische musician's musician. Paul en John hebben elkaar in Oslo ontmoet en hadden meteen een goed contact.

Wat ik niet van John wist, was dat hij ook zong. Daar had hij in mijn nabijheid - waarschijnlijk gewaarschuwd - steevast over gezwegen, tot we een keer in Duitsland speelden en er uit het publiek verzoeken kwamen voor 'Credit Card Blues' en 'Stormy Monday'. Ik wist niet hoe ik het had, maar Johns rafelige, schorre, bluesy stem paste prima in het geheel van Advanced Warning. Het mooie van John was ook dat hij niet schroomde ongebaande paden in te slaan. Hij was geen hokjesdenker, hetgeen duidelijk te horen is op de opnamen van 'Cut The Crap'.

John was een fijn mens en een goede muzikant. Wij zullen hem missen.

Herbert Noord (foto: Cees van de Ven)

Hammond-organist Herbert Noord (26 juli 1943) formeerde in 1967 zijn eerste eigen groep met onder meer Hans Dulfer. In 1969 bracht hij met deze groep het debuutalbum 'Live At The Bohemia Jazza Club' uit. In de zeventiger jaren maakte Herbert platen met onder anderen Alan Laurillard, de Amerikaanse saxofonist Harvey Kaiser en de Amerikaanse gitarist Paul Weeden. Met Kaiser tourde Herbert diverse malen door de Verenigde Staten. In 1989 formeerde hij met tenorsaxofonist Rinus Groeneveld en drummer Pierre van der Linden de zeer succesvolle - en nog steeds actieve - formatie Advanced Warning. De band bracht verschillende cd's uit, speelde diverse keren op het North Sea Jazz Festival, tourde regelmatig door Duitsland en Zwitserland en was een graag geziene gast op de belangrijke podia en festivals in Nederland.