Draai om je oren
Jazz en meer - Column



home  
    
    
 

Jazzdag

Vroeger had je de oktober-jazzmaand. Dat weet ik, omdat ik zelf in de Meervaart ooit op het aftrapconcert heb gespeeld. Was in 1979 of zoiets. Volgens mij is deze maand, onder meer overvleugeld door evenementen als de oktober-wijnmaand, in de vergetelheid geraakt. Waarom die twee niet gecombineerd zijn is mij overigens altijd ontgaan, had op zijn minst een inspirerende combinatie kunnen zijn. In ieder geval is de jazzmaand gecomprimeerd tot een jazzdag en die dag vond in mei plaats in Amersfoort.

door Herbert Noord, juni 2010

Waar in de jazzmaand het nog louter om het uitdragen van muzikale boodschappen ging, draait het op de jazzdag om geld, onderzoek en presentatie. Over geld en presentatie wil ik het niet hebben, wie denkt met Nederlandse jazz geld te kunnen verdienen, moet zijn denkraam bij laten stellen en presentatie zegt mij niets. Blijft over onderzoek.

Een pretentievol instituut schijnt nu eenmaal niet zonder te kunnen, dus werd voor onderzoek een beroep gedaan op ene Arno Prins van onderzoeksbureau TimBoodle. Prins had evenzeer het onderzoeksbureau OpenDeuren kunnen vertegenwoordigen, want wat kopte de conclusie: de jazzliefhebber sterft langzaam uit. Geruststellend was wel dat het langzaam gaat, dus niet bom d'r op volgende hoofdstuk, maar langzaam. Er staat veel leerzaams in het rapport voor mensen die eergisteren per Landrover uit Timboektoe zijn gearriveerd en een bijkans onlesbare dorst naar kennis over de Nederlandse jazz hebben.

Ik mag hier graag een paar juweeltjes quoten: "De jazzminnende vijftigers van nu worden uiteindelijk zestig- en zeventigjarige liefhebbers." Als ze niet onverhoopt onder de wielen van lijn drie komen, is dat een gerede verwachting. "Mensen blijven verstokt aan de muziek uit hun jeugd en dat is tegenwoordig geen jazz meer." De TimBoedelaar kan ik verzekeren dat het ook niet de muziek in mijn jeugd was. Eigenlijk in niemands jeugd, als hij opgroeide in dit knollenland en niet in de sloppen van Kansas City of New Orleans.

"Van het jazzgenre met de meeste liefhebbers, New Orleans, is de aanhang sterk vergrijsd (86% van de liefhebbers is ouder dan vijftig). Dat is niet toevallig. Hoe ouder het jazzgenre, hoe ouder de liefhebber, alleen vocale jazz doet het in alle leeftijdsgroepen ongeveer even goed." De gemiddelde leeftijd van liefhebbers van boogiewoogie en ragtime dient volgens deze conclusie ver boven de honderd te liggen of anders zijn er geen liefhebbers meer.

Dat vocale jazz het in alle leeftijdsgroepen even goed doet, verbaast mij niet, want Nederlandse vocale jazz heeft net zoveel met jazz te maken als konijnen met geboortebeperking. En, oh ja, volgens de experts die aan het onderzoek hebben meegewerkt, wordt bigbandmuziek niet tot de jazz gerekend. In het geval van het Jazzorchestra Of The Concertgebouw kan ik mij daar wel iets bij voorstellen, maar als het Duke, Count of Thad - om er maar een paar te noemen - betreft, vallen hier wel de nodige vraagtekens bij te zetten.

Wat een onzin, dit OpenDeuren-onderzoek. Wat een onzin, die jazzdag in Amersfoort. Wat een onzin, die Nederlandse jazz. Er is maar een soort jazz en die is weer een stukje dooier geworden met het verscheiden van Hank Jones, de rest is bullshit. Wat ik wel eens zou willen weten, is hoeveel van die deelnemers aan die jazzdag de blues tot in hun tenen voelen en hebben. Ik vrees zeer weinig. Helaas, zonder swing geen jazz en zonder blues al helemaal niet. Gaat u de weinige podia maar weer onveilig maken met uw kijk op muziek, maar noem het a.u.b. geen jazz.


Herbert Noord (foto: Cees van de Ven)

Hammond-organist Herbert Noord (26 juli 1943) formeerde in 1967 zijn eerste eigen groep met onder meer Hans Dulfer. In 1969 bracht hij met deze groep het debuutalbum 'Live At The Bohemia Jazza Club' uit. In de zeventiger jaren maakte Herbert platen met onder anderen Alan Laurillard, de Amerikaanse saxofonist Harvey Kaiser en de Amerikaanse gitarist Paul Weeden. Met Kaiser tourde Herbert diverse malen door de Verenigde Staten. In 1989 formeerde hij met tenorsaxofonist Rinus Groeneveld en drummer Pierre van der Linden de zeer succesvolle - en nog steeds actieve - formatie Advanced Warning. De band bracht verschillende cd's uit, speelde diverse keren op het North Sea Jazz Festival, tourde regelmatig door Duitsland en Zwitserland en was een graag geziene gast op de belangrijke podia en festivals in Nederland.