Draai om je oren
Jazz en meer - Column



home  
    
    
 

Muzikale grabbelton

Alle muziek die niet onder de noemer pop, folk of klassiek valt, heet tegenwoordig avontuurlijk. Behalve avontuurlijk is deze muziek ook nog gemixt. Aha, en waar bestaat die mix dan uit? Uit alles! Ja, beste muziekliefhebber, de tegenwoordige muziekmaker valt niet met één etiketje te categoriseren, want hij of zij mixt er avontuurlijk op los.

door Herbert Noord, april 2010

Het avontuurlijke pakketje van een aan de weg timmerende muziekmaker bestaat minimaal uit funk, latin, Balkan, musical, klassiek, cabaret, liefst aangevuld met een dj. Wil je een echte queeste naar perfectie uitstralen, dan ontkom je niet aan de toevoegingen swing en jazz. Het muzikale Nirwana is dan binnen handbereik, eeuwige roem gloort.

Mij bekroop langzamerhand het gevoel, dat het nauwelijks ergerlijker kon, dat de vandalen op hun rooftochten alle hutjes in de fik gestoken en geen maagd overgeslagen hadden - zelfs de Vikingen waren niet zo grondig te werk gegaan - maar dan had ik buiten de waard gerekend. Lezers van mijn columns met een zwakke maag of gevoelige zenuwen raad ik nu aan af te haken. Het volgende kon hen wel eens te veel van het goede worden. Niet mopperen naderhand, u was gewaarschuwd. Die waard bestaat uit het Metropole Orkest en het nog niet in de fik gestoken hutje uit bekende liedjes uit computerspelen... Bent u er weer?

Zo stond het in de krant: 'Bekende muzikanten zoals Wibi Soerjadi spelen samen met het Metropole Orkest bekende liedjes uit computerspelen. Het deuntje van Super Mario Bros komt voorbij, alsook Hell's March uit Command & Conquer: Red alert 3. Tussen de stukken door vertellen componisten over de invloed van muziek. (Nederland 3 - 00:25)'. De hopeloosheid van het muzikale verweer tegen de verloedering van de muziek kon niet beter geïllustreerd worden. Dat verweer inspireert blijkbaar tot het bewandelen van paden die elke serieuze musicus tot wanhoop moeten brengen.

"Zo meisje. je hebt je conservatorium cum laude afgerond?"
"Ja oom Herbert, met allemaal negens en tienen."
"Fantastisch. En waar ga je nu viool spelen?"
"Bij het Metropole Orkest."
"Nou, nou jij boft maar. Violiste in zo'n toporkest, dat is niet voor iedereen weggelegd."
"Ja, er waren 382 kandidaten voor die plek."
"Dat bedoel ik. Wanneer kan ik je voor het eerst horen?"
"Dat is op zondagnacht om vijf minuten voor half één."
"Nou, ik ga luisteren hoor. En wat gaan jullie spelen?"
"Het deuntje van Super Mario Bros. (...) Oom Herbert, oom Herbert, waarom ziet u zo grauw... Kan iemand mij misschien helpen, mijn oom is flauwgevallen."

Herbert Noord (foto: Cees van de Ven)

Hammond-organist Herbert Noord (26 juli 1943) formeerde in 1967 zijn eerste eigen groep met onder meer Hans Dulfer. In 1969 bracht hij met deze groep het debuutalbum 'Live At The Bohemia Jazza Club' uit. In de zeventiger jaren maakte Herbert platen met onder anderen Alan Laurillard, de Amerikaanse saxofonist Harvey Kaiser en de Amerikaanse gitarist Paul Weeden. Met Kaiser tourde Herbert diverse malen door de Verenigde Staten. In 1989 formeerde hij met tenorsaxofonist Rinus Groeneveld en drummer Pierre van der Linden de zeer succesvolle - en nog steeds actieve - formatie Advanced Warning. De band bracht verschillende cd's uit, speelde diverse keren op het North Sea Jazz Festival, tourde regelmatig door Duitsland en Zwitserland en was een graag geziene gast op de belangrijke podia en festivals in Nederland.