Draai om je oren
Jazz en meer - Column



home  
    
    
 

600 Jazzfavorieten

Gelokt door het krantenkopje 'Radio 6 presenteert lijst met 600 jazzfavorieten' klikte ik naar de website van Radio 6. Zeshonderd jazzfavorieten klinkt imponerend, want in mijn toch al ruim 55 jaar oude platenkast staan er hooguit twintig. Favorieten dan, want het totale bezit aan lp's, singles, cd's en cassettes is aanzienlijk meer. Het eerste addertje onder het jazzfavorieten-gras duikt op als ik op de site van Radio 6 zie, dat het niet alleen om jazz, maar ook om blues, funk en soul gaat. Vervolgens lees ik dat er door de jazzzender 1700 tracks geselecteerd zijn, die in aanmerking komen om tot favoriet te worden uitgeroepen en dat er ook nog een muziekreis naar New York te winnen valt.

door Herbert Noord, september 2009

Tjonge, het kan niet op. Is dit wellicht een noodgreep om te voorkomen dat Radio 6 helemaal uit de ether verdwijnt? Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat ik nimmer Radio 6 beluister en mogelijk ben ik niet de enige, dus valt die actie wellicht daardoor te verklaren. Ook is er per augustus een voormalig platenboer als nieuwe directeur aangesteld en dan wil er ook wel reuring ontstaan.

Inmiddels heb ik de keuzelijst aangeklikt en zie tot mijn verbijstering dat niet op achternaam gerangschikt is, maar op voornaam. Dus Louis Armstrong staat onder de 'L' en niet onder de 'A'. Bij het doorvlooien van de 1702 tracks valt mij op, dat er kennelijk niet op muzikale kwaliteit is gelet. Over blues, soul en funk wil ik geen oordeel vellen, maar wat jazz betreft heb ik de euvele moed wel. Eerst even een paar cijfertjes:

Van 517 muzikanten en/of groepen zijn één of meer tracks geselecteerd en van voornoemd aantal groepen vallen er 139 onder de - ruime - noemer jazz. Slechts 135 van deze 517 groepen waren louter instrumentaal in de zin van een instrumentalist met begeleiding, terwijl daarentegen 243 groepen van vocaal geweld voorzien waren. Van de overige 139 kon ik niet meteen duiden of het hier om zang of instrumentaal handelde. Van die 135 instrumentale groepen vormde piano als hoofdinstrument met 40 groepen de belangrijkste, gevolgd door 25 groepen met tenorsax, 17 met trompet, 12 met altsax, 11 met gitaar, eveneens 11 met Hammondorgel (opmerkelijk), 6 met drums, 5 met bas, 2 met trombone, 1 met vibrafoon, 1 met sopraansax, 1 met accordeon, 1 met fluit, 1 met klarinet en tenslotte 1 met mondharmonica (u mag driemaal raden wie).

Miles Davis heeft het meeste aantal tracks op zijn naam, namelijk 21, gevolgd door Herbie Hancock (16), Nina Simone (16), Sonny Rollins (14), John Coltrane (13), Billie Holiday (13) en Diana Krall (11). Van Ella Fitzgerald staan weliswaar 19 tracks geselecteerd, maar 8 hiervan zijn samen met Louis Armstrong. Horace Silver en Jamie Cullum staan ieder met 10 tracks in de lijst. Charlie Parker moet het er met 9 doen en Coleman Hawkins en Ben Webster ieder met 4.

Zeker waar het hier een Nederlandse zender betreft, vond ik nogal wat Nederlandse namen ontbreken. Geen Theo Loevendie, Nedly Elstak, Hans Dulfer, Rein de Graaf, Dutch Swing College, Boys Big Band, Willem Breuker, Herman Schoonderwalt, Rob Madna, Joop van Enkhuizen, Pierre Courbois en ga zo maar door. Terwijl ik zeker weet dat er voldoende is vastgelegd van deze musici en dat materiaal is prima voorhanden. Nog erger wordt het als we naar het internationale aandeel kijken: op Toots, Michel Petrucciani en Richard Galliano na niets uit de rest van de wereld buiten de Verenigde Staten. Nou ja, een enkele zangeres daargelaten. Django Reinhardt staat er ook niet bij, evenmin als een andere vertegenwoordiger van die jazzrichting.

Ook uit het land van oorsprong ontbreken toonaangevende namen. Ik miste: Albert Ayler, Art Tatum, Bob Brookmeyer, Buck Clayton, Buddy De Franco, Charlie Christian (!), Don Byas, Gerry Muligan (!), Kai Winding, Lonnie Smith, Max Roach (!), Ray Bryant, Red Norvo, Shelly Manne, Sonny Stitt, Stan Kenton, Sydney Bechet (!), Tad Dameron, Teddy Wilson, Tommy Flanagan, Randy Weston en nog veel meer.

Dat Louis Armstong maar met één track in de lijst voorkomt, en dan niet als trompettist maar als zanger ('What A Wonderful World'), is natuurlijk al beschamend - ja, samen met Ella Fitzgerald komt zijn naam nog een paar maal op de lijst voor - maar dat je wel Jamie Cullum alle ruimte geeft, terwijl je Wynton Kelly onvermeld laat, vind ik ronduit schandalig. Nog schandaliger is het feit dat Duke Ellington maar met twee tracks in de lijst voorkomt! How low can you go?!

Buiten dit soort ergernis wordt de lijst verontreinigd door een roedel zeurzangeressen van ongekende omvang en namen, waarvan het opduiken op deze lijst rustig twijfelachtig mag worden genoemd.

Als ik zie wat de samenstellers van deze 1700 tracks onder de noemer jazz scharen, dan vrees ik het ergste voor 'dé favoriete plaat van jazz-minnend Nederland'. Daar gaat dan Madeleine Peyroux, Trijntje, Room Eleven, Wouter Hamel of - moge onze lieve heer het verhoeden en een banbliksem doen nederdalen - Norah Jones mee aan de haal.

Nee, dit bezoek aan de website van Radio 6 heeft geen halleluja-gejuich aan mij ontlokt. U als lezer kan er echter wat aan veranderen door uw eigen favorieten toe te voegen. Tot woensdag 7 oktober kan er gestemd worden: klik hier.

Herbert Noord (foto: Cees van de Ven)

Hammond-organist Herbert Noord (26 juli 1943) formeerde in 1967 zijn eerste eigen groep met onder meer Hans Dulfer. In 1969 bracht hij met deze groep het debuutalbum 'Live At The Bohemia Jazza Club' uit. In de zeventiger jaren maakte Herbert platen met onder anderen Alan Laurillard, de Amerikaanse saxofonist Harvey Kaiser en de Amerikaanse gitarist Paul Weeden. Met Kaiser tourde Herbert diverse malen door de Verenigde Staten. In 1989 formeerde hij met tenorsaxofonist Rinus Groeneveld en drummer Pierre van der Linden de zeer succesvolle - en nog steeds actieve - formatie Advanced Warning. De band bracht verschillende cd's uit, speelde diverse keren op het North Sea Jazz Festival, tourde regelmatig door Duitsland en Zwitserland en was een graag geziene gast op de belangrijke podia en festivals in Nederland.