Draai om je oren
Jazz en meer - Column



home  
    
    
 

Verdwijnen van jazzzender Arrow

Als verspreider van de stelling dat jazz niet meer onder ons is, kortom dood, is aanvullend bewijs nuttig en welkom.

door Herbert Noord, maart 2009

De afgelopen weken viel er uit de media te vernemen, dat op 11 maart het doek ging vallen voor de onderdelen Arrow Classic Rock en Arrow jazz van het radiostation Arrow. De Staat der Nederlanden claimt een vordering van bijna negen miljoen euro op genoemd station. Deze schuld van Arrow is voortgekomen uit de kosten die de radiozender moest maken voor het gebruik van de frequenties. De rechter stond geen verder uitstel van betaling meer toe en zo raakte Arrow de FM-frequenties waarop het uitzond kwijt. Via internet valt de jazzzender nog wel te beluisteren, maar het ministerie van Economische Zaken is al met de voorbereiding begonnen om de frequenties opnieuw te verdelen, dus via de ether zal het er wel niet meer van komen.

Voor de verdeling van de FM-plekken van de rockzender zijn er genoeg gegadigden, maar - en nu komt het - voor de jazzfrequenties is er GEEN interesse. Nu wil ik direct meegaan met het tegenbetoog dat Arrowjazz geen échte jazz uitzond, edoch de eerlijkheid gebied te zeggen, dat dit niet helemaal correct is. De afspeellijsten laten dan wel een hoog gehalte aan non-jazz zien, maar jazzdiehards als Deelder en Mantel zorgden toch voor de nodige 'echte' jazz.

Waarschijnlijk is een verhouding 40% real en 60% nep redelijk in de buurt komend. Toch kon die 60% zingende nep niet voorkomen dat er te weinig inkomsten werden gegenereerd om de zender gezond te houden. Zelf zou ik ook niet geweten hebben hoe dan, want als er eigenlijk al geen gezonde voedingsbodem is voor een goed leesbaar gedrukt jazzblad, hoe zou dat dan moeten voor een vele malen meer geld verslindende radiozender? Ontbrekende geestdrift van financiers voor het voortzetten van de jazzzender bevreemdt mij dan ook geenszins. Volledige geschiftheid of enorme rijkdom zijn de enige kwalificaties waaraan een nieuwe gegadigde dient te voldoen, en dan liefst nog in een combinatie van deze twee minimumvereisten.

Bij Pauw & Witteman hoorde ik onlangs de heer Komrij verkondigen dat de literatuur de geest had gegeven, kortom dood als een pier was. Zoals ik het overlijden van de jazz voor een deel in de schoenen schuif van door niets en niemand geremde vocalistes, deed Komrij dat met de schrijfsters van 'chicklit'. Het boeken kopende publiek bestaat uit vrouwen tussen de 30 en 55 jaar, en die worden hoofdzakelijk bediend door schrijfsters van een genre dat Komrij niet onder literatuur wenst te rangschikken. Literatuur zet je aan het denken en draagt mogelijk bij aan een verandering in je geestesgesteldheid, maar dat doen deze schrifturen absoluut niet, zo stelt hij.

De analogie met jazz is evident. Goede jazz zet je evenals goede literatuur aan het denken en vormt je mentaal. Probleem is echter dat de meesten onder ons dat te veel moeite vinden en voor de gemakkelijke weg kiezen. Tip voor de dip van Komrij: lekker thuis zitten met een goed boek. Tip voor de dip van Herbert: lekker thuis zitten met een goed boek en goede muziek (en een goed glas wijn voegt mijn muze dan toe).

Herbert Noord (foto: Cees van de Ven)

Hammond-organist Herbert Noord (26 juli 1943) formeerde in 1967 zijn eerste eigen groep met onder meer Hans Dulfer. In 1969 bracht hij met deze groep het debuutalbum 'Live At The Bohemia Jazza Club' uit. In de zeventiger jaren maakte Herbert platen met onder anderen Alan Laurillard, de Amerikaanse saxofonist Harvey Kaiser en de Amerikaanse gitarist Paul Weeden. Met Kaiser tourde Herbert diverse malen door de Verenigde Staten. In 1989 formeerde hij met tenorsaxofonist Rinus Groeneveld en drummer Pierre van der Linden de zeer succesvolle - en nog steeds actieve - formatie Advanced Warning. De band bracht verschillende cd's uit, speelde diverse keren op het North Sea Jazz Festival, tourde regelmatig door Duitsland en Zwitserland en was een graag geziene gast op de belangrijke podia en festivals in Nederland.