Draai om je oren
Jazz en meer - Column



home  
    
    
 

Roestig

Zo, dat is even een poosje rustig (roestig jongen, roestig) geweest aan het muzikale front. Was ik een beetje uitgekeken op het bruisende Nederlandse jazzleven? Was dat het? Viel er niets meer te mopperen, anders gezegd? Wellicht. Te mopperen viel er genoeg, maar ik voelde me net een oud-bokser. Eén keer teveel in de ring gestaan en niet meer in staat een K.O. uit te delen. Goed voetenwerk, maar niet meer een dodelijke punchline.

door Herbert Noord, maart 2009

De conclusie die de lezer hieruit mag trekken is simpel: jazz is dood. Althans de jazz zoals beleefd door mensen van boven een bepaalde leeftijd. Jazz, niet vergeven van zangeressen, niet uit een Real Book opgelepelde incapabiliteit, niet belachelijk gemaakt door houthakkende drummers of ondermaats presterende muziekschoolleerlingen. Kortom, jazz niet gespeeld door Abrahammen die van mosterd - laat staan Spaanse peper - geen weet hebben.

Het is een voldongen feit, dat de noemer jazz allang de eigenlijke lading niet meer dekt.

Het is een voldongen feit, dat de iconen die deze lading wél dekten uit beeld zijn verdwenen.

Het is een voldongen feit, dat wat nu beweerd jazz te spelen, dat in vrijwel alle gevallen niet doet.

Het is een voldongen feit, dat jazz geïncorporeerd is in een groot scala aan muzikale en andere activiteiten, die - meestal - met deze muziek niets van doen hebben. Denk: jazzballet.

Het is een voldongen feit, dat het aantal echte jazzliefhebbers met elke overlijdensadvertentie afneemt, gelijk het aantal jeneverdrinkers en midwinterhoornblazers.

Het is een voldongen feit, dat daar waar vroeger jazz werd geassocieerd met dixieland, het etiket nu veelal op niet-swingende geïmproviseerde muziek wordt geplakt.

Het is een voldongen feit, dat praktisch niemand meer de blues kan spelen, en dan bedoel ik niet de door vals geblondeerde zangers met een gitaar gepresenteerde versie.

Het is een voldongen feit, dat het niemand - op enkele diehards na - ene moer interesseert.

Het is een voldongen feit, dat ik - tegen beter weten in - tot mijn laatste ademtocht doorga met het publiceren op YouTube van mijn eerbetoon aan de mooiste muziek ooit bedacht. Eén van de laatste podia in deze wereld waar van deze muziek genoten kan worden. Jazz rules on YouTube.

Hohoho.

Herbert Noord (foto: Cees van de Ven)

Hammond-organist Herbert Noord (26 juli 1943) formeerde in 1967 zijn eerste eigen groep met onder meer Hans Dulfer. In 1969 bracht hij met deze groep het debuutalbum 'Live At The Bohemia Jazza Club' uit. In de zeventiger jaren maakte Herbert platen met onder anderen Alan Laurillard, de Amerikaanse saxofonist Harvey Kaiser en de Amerikaanse gitarist Paul Weeden. Met Kaiser tourde Herbert diverse malen door de Verenigde Staten. In 1989 formeerde hij met tenorsaxofonist Rinus Groeneveld en drummer Pierre van der Linden de zeer succesvolle - en nog steeds actieve - formatie Advanced Warning. De band bracht verschillende cd's uit, speelde diverse keren op het North Sea Jazz Festival, tourde regelmatig door Duitsland en Zwitserland en was een graag geziene gast op de belangrijke podia en festivals in Nederland.