Draai om je oren
Jazz en meer - Column



home  
    
    
 

In de marge

Ergens las ik dat het met de cd definitief gedaan was en dat iemand die nog steeds cd's draaide in het rariteitenkabinet thuishoorde. Tussen de 8mm filmpjes, priktollen en motoren met zijspan. Cd's zijn verbannen naar de marge.

door Herbert Noord, april 2008

Daar blijk ik mij erg thuis te voelen, in die marge. De keuze van het instrument waarop ik muziek maak, het Hammondorgel, mag beslist marginaal worden genoemd. De muziek die ik op dit marginale instrument ten gehore breng, beweegt zich ook in de marges van het muzikale spectrum. Zeker vergeleken bij wat momenteel onder de noemer 'muziek' wordt geschaard. Als ik de film van mijn muzikale leven versneld afspeel, dan begint het duidelijk in de marge.

Waar de vriendjes van school naar radio Luxemburg luisterden, draaide ik 78-toeren platen van Louis Davids, de Ramblers met als gast Coleman Hawkins en Charlie Kunz. Dan ben je zeer marginaal bezig. De meute joelt 'Elvis! Elvis!' en jij luistert naar Meade Lux Lewis en Pete Johnson, dan komen de misverstanden vanzelf. Zo is het ook gegaan met het vastleggen van mijn muzikale voortbrengselen, allemaal margewerk. Als er van degenen die de dienst uit maken in muziekland praktisch niemand voorgeeft in je muzikale zielenroerselen geïnteresseerd te zijn, dan moet je het zelf doen.

De eerste plaat die in 1969 op de markt kwam was een nijver staaltje van huisvlijt. De opnamen waren gemaakt met een Tandberg-recorder en twee microfoons, de hoes werd met de hand gedrukt en het uitventen geschiedde via optredens, Amerikaanse verlotingen en gestencilde blaadjes. Alleen het persen had ik noodgedwongen moeten uitbesteden. Ook alle naderhand uitgebrachte lp's en cd's waren ondergebracht bij kleine in de marge opererende labels. De hoeveelheid moeite en geld die erin is gaan zitten om ze überhaupt uitgebracht te krijgen, valt met geen pen te beschrijven.

Ook nu opereer ik weer in de marge van het muzikale spectrum, want de laatste uitgebrachte cd's zijn volledig in eigen beheer vervaardigd. Van opnamen tot hoes, alles het resultaat van eigen noeste arbeid en uiteraard die van mijn medemusici. De vraag die bij mij opkomt is: hoe gaat het verder met het opnemen en uitbrengen van muziek?

De opnamemogelijkheden die tegenwoordig thuis kunnen worden gerealiseerd zijn zeer uitgebreid, en menig muziekje is dan ook het resultaat van thuiswerken. In de meeste gevallen komt een dergelijke productie niet verder dan de harde schijf van de computer. Dan staat nog de mogelijkheid open de muziek - al dan niet gratis - verder via internet te verspreiden, maar dat is het dan wel zo'n beetje. Mijn idee is, dat er binnen een beperkt aantal jaren weliswaar een gigantische hoeveelheid nieuw geproduceerde muziek ter beschikking zal staan maar dat de houdbaarheidsdatum zeer kort zal zijn. Muziek zal zijn vluchtigheid herkrijgen, die het ook voor de eerste vastlegging op de Fonograaf van Edison had.

Is de ontwikkeling in de muziek niet zo dat muziek in zijn totaliteit naar de marge zal verschuiven? Muziek in de breedste betekenis wordt toch al lang beschouwd als bijproduct van het beeld. Het aantal mensen dat er de tijd voor neemt om intens te genieten van muziek, neemt hand over hand af.

Wie mij nu vraagt wat voor muziek ik maak - als ze dat al vragen - krijgt vanaf heden te horen: 'Margemuziek'. Wedden dat er dan mensen zijn die zeggen: 'Oh, ik wist niet dat u in een marsband speelde!'

Herbert Noord (foto: website The Wonderful World Of Hammond Music)

Hammond-organist Herbert Noord (26 juli 1943) formeerde in 1967 zijn eerste eigen groep met onder meer Hans Dulfer. In 1969 bracht hij met deze groep het debuutalbum 'Live At The Bohemia Jazza Club' uit. In de zeventiger jaren maakte Herbert platen met onder anderen Alan Laurillard, de Amerikaanse saxofonist Harvey Kaiser en de Amerikaanse gitarist Paul Weeden. Met Kaiser tourde Herbert diverse malen door de Verenigde Staten. In 1989 formeerde hij met tenorsaxofonist Rinus Groeneveld en drummer Pierre van der Linden de zeer succesvolle - en nog steeds actieve - formatie Advanced Warning. De band bracht verschillende cd's uit, speelde diverse keren op het North Sea Jazz Festival, tourde regelmatig door Duitsland en Zwitserland en was een graag geziene gast op de belangrijke podia en festivals in Nederland.