Draai om je oren
Jazz en meer - Column



home  
    
    
 

GéVéDé

Dat was de vloek die ik op donderdag 29 maart om 22.48 uur precies hardop uitte. Ik was weer eens dom geweest. In de auto had ik noch Radio 1 aanstaan - sport not my cup of tea - noch de BNR-herhaling van een stand-up comedian die luisterde naar de naam Bush en ook had ik geen cd in het daartoe bestemde sleufje geduwd. Ik stemde af op Arrow Jazz en viel midden in een solo van Dexter. Bijna had ik mij verzoend met het bestaan van deze zender met het achtervoegsel jazz.

door Herbert Noord, april 2007

Overdag moet je zeker niet afstemmen op dit station, want wat bij die radio onder de noemer jazz wordt gebracht brengt mij niet in een opperbeste stemming. Zeurzangers en zeurzangeressen voeren absoluut de boventoon, Nora Jones en consorten. Dat werk.

's Avonds na negenen scheen het jazzgehalte toe te nemen en viel er af en toe echte jazz te beluisteren. En het moet gezegd: ook mijn muziek wordt er volgens de Buma-afrekeningen wel gedraaid. Bravo, een pluspunt en reden om af en toe die zender weer eens op te zoeken.

Na Dexter hoorde ik een zangeres met Gilberto-trekjes zonder dat het Astrud was, wellicht haar zingende nichtje. Daarna kwam iets onduidelijks en vervolgens betrad Billie Holiday de ether met 'Don’t Explain'. Toen vloekte ik. Eén of andere ongelofelijke hufter had een drummachine door dit mooie nummer gemixt. Er is werkelijk niets meer heilig in deze wereld. Hoe haal je het in je bolle kop een prachtig nummer op deze manier te verkwanselen, aan te randen, te verkrachten. God, wat was ik kwaad.

De website van Arrow jazz opgesnord om te kijken wie er verantwoordelijk was voor deze misdaad. Welke non-valeur van een dj dit nu weer op zijn geweten heeft. Het moest wel een dj zijn, want volgens mij is er geen echte muzikant in de wereld te vinden die zijn naam aan zoiets leent. Dat was niet eenvoudig te achterhalen, maar wat ik als beschamend staaltje van verkrachting had gehoord, wordt onder de noemer 'Angel-mix' op cd verkocht. Er zit dus een gigantische a-muzikale klojo muziek te verpesten om daar een stevige boterham aan te verdienen. Een 'Hell’s Angel', dat is wel duidelijk. En niet één nummer, nee, cd's vol.

Is er iets aan te doen? Is deze gangbang te stuiten? Is deze tomeloze cultuurbarbarij nog in te dammen? Nee, daarvoor is het te laat en ontbreekt ook maar enige wetgeving. Eigenlijk is het gelijk aan het afdrukken van de Nachtwacht op koektrommeltjes en het vernoemen van een vodka naar van Gogh. 'Alles van waarde is weerloos', zei Lucebert en hoe gelijk had hij.

Herbert Noord (foto: website The Wonderful World Of Hammond Music)

Hammond-organist Herbert Noord (26 juli 1943) formeerde in 1967 zijn eerste eigen groep met onder meer Hans Dulfer. In 1969 bracht hij met deze groep het debuutalbum 'Live At The Bohemia Jazza Club' uit. In de zeventiger jaren maakte Herbert platen met onder anderen Alan Laurillard, de Amerikaanse saxofonist Harvey Kaiser en de Amerikaanse gitarist Paul Weeden. Met Kaiser tourde Herbert diverse malen door de Verenigde Staten. In 1989 formeerde hij met tenorsaxofonist Rinus Groeneveld en drummer Pierre van der Linden de zeer succesvolle - en nog steeds actieve - formatie Advanced Warning. De band bracht verschillende cd's uit, speelde diverse keren op het North Sea Jazz Festival, tourde regelmatig door Duitsland en Zwitserland en was een graag geziene gast op de belangrijke podia en festivals in Nederland.