Draai om je oren
Jazz en meer - The Jazz Casehome  
    
    
 

Waardering: ***** meesterwerk **** goed *** redelijk ** matig * slecht

Marc van Vugt's Big Bizar Habit - 'Van Doesburg Suite'

Marc van Vugt's Big Bizar Habit - 'Van Doesburg Suite' (Timeless, 2005) ****˝
Een opus magnum, zo mag je de Van Doesburg Suite van Marc van Vugt gerust noemen. Van Vugt schreef de suite tijdens zijn verblijf in het Van Doesburghuis in Parijs. De voor-malige studio van Theo van Doesburg (de grondlegger van De Stijl-groep), de stad Parijs en de vele impressies waren een rijke inspiratiebron voor Van Vugts muziek en de teksten van zijn vrouw Ineke van Doorn. Van Vugt maakte er een schitterende muzikale collage van. Fraai uitgeschreven soundscape-impressies worden hier gelardeerd en afgewisseld met improvisaties van zijn Big Bizar Habit-muzikanten. Geschreven in een idioom dat het beste te omschrijven is als een symbiose van hedendaagse 'klassieke' muziek en gearran-geerde en improvisatie-jazz. Het resultaat is zonder overdrijving subliem. Aan deze dubbel-cd valt zoveel te beleven dat je oren te kort komt. Ineke schreef de tekst en declameert deze met een prachtige dictie en haar muzikaliteit in de sfeertekening 'Le Son De La Cité'. Ook in de vertolking van de hommage 'Theo & Nelly' (van Doesburg) is zij prominent. Er staan zó veel hoogtepunten op deze cd's, dat het te ver voert om ze uitvoerig in deze context te beschrijven. Kortom, een suite die het verdient om gehoord te worden! Deze dubbel-cd met Edisonpotentie is misschien wel de belangrijkste release van dit nog jonge jaar.

Nancy Marano - 'You're Nearer'

Nancy Marano - 'You’re Nearer' (Munich, 2004) ****
Het was een goed idee van Munich om deze Amerikaanse zangeres te koppelen aan dit uitgelezen gezelschap van Nederlandse jazzmusici: Rob van Bavel, Marius Beets, Hans van Oosterhout, Maarten van der Grinten, Angelo Verploegen en Ilja Reijngoud. Dat moest wel leiden tot een goed eindproduct. Het repertoire is prima gekozen met niet voor de hand liggende standards, interessant en niet alledaags repertoire. Nancy Marano meandert met haar soepele stem, swingend, smaakvol en met een prima time feel door stukken als 'The Meaning Of The Blues', met heerlijke impro's van Verploegen en Reijngoud. Rob van Bavel is een ideale begeleider in de door Marano uiterst sensitief gezongen mixture van 'You’ve Changed' en 'The Masquerade Is Over'. In 'Look For The Silver Lining' zingt Nancy Marano een spatzuivere unisono met Verploegen. Er zullen niet veel zangeressen zijn die zonder kleerscheuren het 'Portrait (Zingaro)' van Jobim zó kunnen neerzetten. Roger Shore schreef speciaal voor haar de lyrics bij deze compositie. Hans van Oosterhout en Marius Beets zijn zoals altijd ideale cultivatoren van de bodem waarop het allemaal goed gedijt, zoals in 'Moon & Sand'. Nancy Marano, dit was een eerste kennismaking en you're nearer now!

André Vrolijk 'Getting Sentimental'

André Vrolijk - 'Getting Sentimental' (Baileo, 2003) ***˝
André Vrolijk begon op 8-jarige leeftijd met accordeonlessen bij Coen van Orsouw, leerde het klappen van de zweep in het café van zijn vader en het Amsterdams Conservatorium, waar hij in 1993 afstudeerde. Hij is een veelzijdig accordeonist en speelt in zeer diverse gezelschappen: tango-orkest Malando, Metropole Orkest, Tintje Mokum, Zwanenkoor en En Chanté, waarmee hij Franse chansons en musettes brengt. Het doet goed dat we na de onvolprezen Johnnie Meijer hier weer een uitstekende accordeonist kunnen horen op een cd waarvan je humeur beslist zal opknappen. Dit is een laagdrempelige jazz-cd, pretentieloos en licht verteerbaar, die ook bij (nog) niet-jazzliefhebbers in goede aarde zal vallen. De medemusici op deze prima klinkende opname zijn Frits Landesbergen (vibes), Martien Oster (gitaar), Edwin Corzelius (bas), Jeroen de Rijk (percussie) en Gijs Dijkhuizen (drums). Een goed verstaander weet dan al wat hij verwachten mag!

Klaas Hekman - 'Yolo'

Klaas Hekman - 'Yolo' (Strotbrock, 2005) ****
Klaas Hekman loopt al een tijdje mee in de Nederlandse impro-scene. Hij bespeelt de bassaxofoon, een instrument dat je niet elke dag hoort of ziet. Met zijn solo-cd 'Yolo' voegt hij zich bij andere Nederlandse improvisatoren die eerder deze uitdaging aangingen, zoals Wolter Wierbos, Wilbert de Joode en Han Bennink. Het is boeiend om kennis te nemen van hoe men er al dan niet in slaagt in z'n eentje een cd lang de moeite waard te blijven. Voorwaarde voor de luisteraar is een open mind en de bereidheid tijd en oren ter beschikking te stellen om het gebodene volledig tot zich te nemen. Hekmans bijzondere verhouding met zijn weerbarstige instrument is het eerste wat doorklinkt in deze opname. Zijn beheersing ervan komt mooi tot uitdrukking in het grappige 'Seal Of Approval'. Hierin tart hij zijn instrument, dat toch specifiek voor het werk in het lage register is gebouwd, om ook in het hoog zijn mogelijkheden prijs te geven. In 'Kokiriko Bushi' is zijn klankidioom weer volledig anders. Een van de highlights van deze cd is 'Water'. Een groot compliment aan het adres van Hekman; hij is er met deze solo-cd in geslaagd de geďnteresseerde liefhebber van dit soort curieuze opnamen van het begin tot het einde te boeien. De Amerikaanse bassaxofonist Tony Bevan, gastspeler op het laatste Zuid Nederlands Jazz Festival, was een deceptie. Misschien moet hij maar eens luisteren naar wat onze landgenoot op zijn instrument te vertellen heeft.

Loet van der Lee Quintet - 'Ballads, Blues & Boogaloo'

Loet van der Lee Quintet - 'Ballads, Blues & Boogaloo' (Munich, 2004) ****
Het Loet van der Lee Quintet - bestaande uit Loet van der Lee (trompet en flügelhorn), Simon Rigter (tenorsax), Robert Jan Vermeulen (piano), Johan Plomp (bas) en Joost Kesselaar (drums) - speelt hier samen met het Gustav Klimt strijkkwartet. Het is een mooi album geworden. Zeer divers, een cd met voor elk wat wils. Loet c.s spelen enthousiast en de inzet van het strijkkwartet is smaakvol. De meeste arrangementen staan op naam van Johan Plomp. Die man kan wat, luister maar eens wat hij maakt van 'What A Wonderful World'. Maar ook Van der Lee, Rigter en Vermeulen leverden composities en arrangeerwerk. Zo tekende Vermeulen voor een sfeervol arrangement van Strayhorns compositie 'Daydream'. Loet van der Lee steekt in grote vorm. Hij heeft een aangenaam geluid, speelt beheerst en bovenal hij heeft niet een groot aantal noten nodig om zijn zegje te doen. Zijn trumpetmate Angelo Verploegen stond hem terzijde bij de productie van deze geslaagde opname.

Joost Lijbaart Group Of Friends- 'Live At The North Sea Jazz Festival'

Joost Lijbaart Group Of Friends - 'Live At The North Sea Jazz Festival' (Jazz In Motion, 2005)   DVD  ****
Deze dvd, waarvan Challenge de distributie verzorgt, is de live-registratie van het concert op het North Sea Jazz Festival 2003 van Joost Lijbaart en zijn Group Of Friends, bestaande uit Joost Lijbaart (drums), Mats Eilertsen (contrabas), Yuri Honing (tenorsax) en Benjamin Herman (altsax). Na het sterk beeldende 'Myst' van Honing volgt 'Four Winds' van Dave Holland, met improvisaties van Honing en Herman, die het avontuur absoluut niet uit de weg gaan, gevolgd door boeiend solistisch werk van Eilertsen en Lijbaart. Mats Eilertsen staat centraal in 'Emadlozini' en maakt weer eens duidelijk waarom velen in Nederland graag met hem concerteren. Spitsvondig en dynamisch gaat het eraan toe in Tony Williams’ 'Love Song', met gepassioneerde improvisaties van Honing en Herman. Een indrukwekkende uitvoering. Daarna speelt men twee Lijbaart originals, 'Mitchell' en 'Broad Smile', waarin Honings robuuste tenorklank en Hermans lichtere altsaxgeluid in een uit-stekende verhouding staan met elkaar. Ook in de interactie vinden zij elkaar blindelings. Tijdens de stevige Yuriaanse improvisatie in 'Broad Smile' zorgen Lijbaart en Eilertsen voor een interessante en impressieve onderbouwing. Het concert eindigt met een spannende, dynamische en strakke uitvoering van Ornette Colemans compositie 'Happy House'. Geluid en beeldkwaliteit van deze dvd zijn uitstekend. Een fraai document en een uitstekend visitekaartje van deze group of friends van Joost Lijbaart, één van de meest interessante en bevlogen drummers van ons land.

(Cees van de Ven, 19.05.05)
The Jazz Case