Draai om je oren
Jazz en meer - Interviewhome  
    
    
 

Passende puzzels van Jasper van 't Hof

Jasper van 't Hof is een graag geziene gast in Den Bosch. Of het nu is met zijn groep Pili Pili of solo, Van 't Hof brengt leven in de jazzbrouwerij. Onlangs was hij weer op Jazz in Duketown met een nieuw Nederlands kwartet.

door Mark van de Voort, juni 2006

"Een perfecte mix tussen free jazz en klassieke geconstrueerde composities." Pianist Jasper van 't Hof is dolenthousiast over zijn nieuwe kwartet dat nu één jaar bij elkaar is. Samen met trombonist Ilja Reijngoud, bassist Eric van der Westen en drummer Marcel Serierse heeft hij net de eerste cd 'Malgré' opgenomen. "Tijdens ons concert voor Jazz in Duketown spelen we hier stukken van." Jasper van 't Hof is een buitenbeentje binnen de Nederlandse jazzmuziek. Hij zocht telkens het avontuur, waar andere Nederlandse jazzmusici stug aan hun eigen stijl vastklampten. Van wereldmuziek in zijn fusiongroep Pili Pili tot uitbundige solopianorecitals met invloeden uit de minimal, blues en klassiek. Muziek met een romantische inborst, soms groter dan het leven zelf. Maar Van 't Hof wil alle facetten van de muziek omarmen.

Nog altijd wordt Van 't Hof furieus als je het woord free jazz te lichtvaardig in de mond neemt. Maar zijn eigen kwartet speelt toch ook free jazz? "Nee, maar dat is een totaal ander concept. De free jazz uit de jaren 1965-1970 bestaat voor mij niet. Een walgelijk woord, en het heeft alleen maar gedrochten in de muziek opgeleverd. Meer performance dan daadwerkelijk musiceren." In Van 't Hofs kijk op de free jazz staat het instrument, het musiceren centraal. Ook in zijn nieuwe kwartet. "Als musici bewegen wij vrij door de Europese jazzgeschiedenis. Het hele arsenaal van Europese muziek dragen we met ons mee, voordat we gaan improviseren. En dan doel ik ook op componisten als Karlheinz Stockhausen, Peter Schat en Theo Loevendie. Vooral Loevendie is voor mij een groot voorbeeld. Hij kiest zijn eigen pad, tussen compositie, improvisatie en wereldmuziek in." Jazz is voor Van 't Hof de "rijkste en mooiste wereldmuziektraditie". "De musici van mijn kwartet durven over alle muzikale grenzen heen te kijken, of het nu componeren is voor een big band of een orkest, rock of pop. Als we beginnen met een concert, gaan we voor twee uur het avontuur aan."

In Nederland is Van 't Hof niet al te vaak te zien. "Maar ik treed niets liever op dan voor een Nederlands publiek. Zeker in Den Bosch vallen mijn concerten in goede aarde. Mijn optreden met David Murray tijdens Jazz in Duketown een paar jaar terug was gedenkwaardig. Niemand had van tevoren iets afgesproken, maar het werd een prachtig impulsief en explosief optreden. Die vrijheid heb je alleen als je je instrument perfect beheerst en in staat bent muzikaal antwoord te verlenen. Alles mag, maar de puzzel moet wel passen."

Dit artikel verscheen eerder in de bijlage over Jazz in Duketown van het Brabants Dagblad.