Draai om je oren
Jazz en meer - Interviewhome  
    
    
 

Diana Krall:
Koffers, echo's en babykamers

Diana Krall schijnt een lastige, arrogante en afstandelijke vrouw te zijn. De diva is een superster die de jazzwereld na de dood van Ella Fitzgerald niet meer heeft gezien. De struise Canadese blondine verkoopt wereldwijd miljoenen platen en na haar huwelijk met popicoon Elvis Costello is ze dagelijks voer voor de Ameri-kaanse en Engelse paparazzi. In oktober verwacht het koppel hun eerste kind. Maar net voor de bevalling brengt de wispelturige tante haar nieuwe album 'From This Moment On' uit.

door Jean-Paul Heck, januari 2007

De negatieve zweem die immer om haar heen hangt, valt weg op het moment dat ik de reusachtige suite van het Londense Claridges Hotel binnenstap. Ze is kleiner dan verwacht, maar haar handdruk is bijna barbaars. De zwoele, zware zangstem komt ook naar boven als ze praat. Ze observeert het bezoek en zakt dan weg in een met kussens gevulde sofa. "Sorry, maar ik heb een zware dag. Na een tour van anderhalve maand langs Europese jazzfestivals, slaat nu de vermoeidheid toe. Die buik wordt toch steeds zwaarder." Het jurkje bolt stevig, maar Krall is er niet het type naar om een klaagzang in te zetten. "Ik ben er eigenlijk nog niet aan toegekomen om van mijn zwangerschap te genieten. Als Elvis en ik straks in New York thuiskomen, staat er dus helemaal niets in huis. Als het zo doorgaat moet dat arme kind straks in een mandje slapen." Krall lacht haar donkere lach. Ondanks de vermoeienissen van de recente tour en de publiciteitscampagne voor haar nieuwe cd, is ze uiterst opgewekt. "Weet je dat Elvis en ik in dit hotel zijn getrouwd? Het is nu bijna drie jaar terug en ik herinner het nog steeds als de mooiste dag van mijn leven. Een cliché? Natuurlijk, maar daar is soms helemaal niets mis mee."

De 41-jarige jazzzangeres zit duidelijk goed in haar vel en dat is wel eens anders geweest. Sinds ze in 1999 met het album 'When I Look In Your Eyes' wereldwijd doorbrak, is ze voer voor critici. Mooie, blonde vrouwen die met hun schoonheid te koop lopen, hebben volgens de zure jazzpolitie niets te zoeken in hun edele muzieksoort. Toen Krall het waagde om voor vrouwenbladen zoals Vogue, Marie Claire en Elle schalks te poseren, werd ze bijna geliquideerd. Ze haalt haar brede schouders op als het incident voorbijkomt. "Ik ben een vrouw en vind het prachtig om in mooie jurken te poseren voor topfotografen. Wat is daar mis mee? Ik ben er erg op gefocust op wat voor manier mijn imago naar buiten wordt gebracht. Er komt geen publiciteitsfoto in de pers voordat ik die eerst heb gezien. Niemand wil toch met een lelijke snoet in de krant de wereld rond?"

Op haar nieuwe cd 'From This Moment On' laat ze zich wederom begeleiden door bassist/arrangeur John Clayton en drummer Jeff Hamilton. Dezelfde mensen waarmee ze vorig jaar de nog zo succesvolle kerstplaat 'Christmas Album' opnam. "Als student was ik de kinderoppas van de familie Clayton. Hij is een pupil van de legendarische bassist Ray Brown en via John ben ik met hem in contact gekomen. John en mijn vroegere Nederlandse buurman, die een KLM-piloot was, zijn de volwassen mensen waarmee ik opgroeide. Die vliegenier en zijn vrouw hebben mij werkelijk elk Nederlands scheldwoord aangeleerd dat er bestaat." Op de nieuwe cd, die Krall binnen drie dagen (!) in de legendarische Capitol Studio in Hollywood opnam, staan een aantal standards die ze zorgvuldig heeft uitgezocht.

"De reden waarom ik pers doe in dit hotel vol Art Deco en barok heeft alles te maken met de sfeer van dit album. Het doet mij denken aan de tijd van de zwart-witbeelden. Fred Astaire, Ginger Rodgers, Nat King Cole, zij hadden allemaal die natuurlijke rust om zich heen hangen. Of ze nu zongen of acteerden, het was allemaal zo chill en cool. Het laatste jaar heb ik geleerd om ook op die manier mijn zang en pianospel te benaderen. Mijn muziek moet wars zijn van overdreven uithalen of zenuwachtige pianoloopjes. De balans tussen melancholie en blijdschap wordt steeds belangrijker voor mij." Net als haar man Elvis, zegt Krall een steeds betere scherprechter van haar eigen werk te worden. "De reden waarom Elvis zoveel invloed heeft op de muziekwereld, ligt in zijn kennis en bijna blind fanatisme. Hij heeft net een tour met pianist Alan Toussaint gedaan en daar deed hij optredens van meer dan drie uur. Wat dat betreft lijken wij enorm op elkaar. Hij is hier nu ook, maar rent dus gewoon acht uur lang als een bezetene door de stad om allerlei zaken te regelen. Ja, zelfs een nieuwe wieg."

Als Miss Krall straks thuis komt, zal ze eerst nog een deuntje opnemen met crooner Tony Bennett en daarna kan ze zich opmaken voor het grote moment. "De laatste jaren hebben wij letterlijk uit koffers geleefd. Zelfs als wij thuis waren, stonden ze geopend in de hal en haalden Elvis en ik onze tandenborstel en schone onderbroek eruit. Dat is de consequentie als je beiden toert. We zijn erg onafhankelijke mensen die zonder een hele entourage over de wereld reizen. Als ik die R&B-zangeressen zie, die met 20 man op stap gaan, moet ik wel lachen. Het is toch wel grappig dat ik bijna net zoveel cd's verkoop als zij doen." Over haar gezondheid maakt zij zich nog niet druk. "Op dit moment lijkt het wel alsof ik een 'Best Doctors in The World Tour aan het doen ben. Gisteren nog een testje gedaan in Zweden, vandaag ga ik nog even langs in Londen. Het zijn allemaal topartsen, op wie ik kan vertrouwen. Elvis is er nu gelukkig bij, maar wat andere koppels thuis doen, moeten wij gewoon ergens anders in de wereld regelen. Een echo maken, even samen genieten... het is heel raar maar het past natuurlijk wel bij ons. Onze persoonlijke consistentie is natuurlijk niet zo bijzonder groot, maar daar komt veel voor terug. De momenten dat we bij elkaar zijn, zoals nu in Londen, zijn immers geweldig."

  • 'From This Moment On' is begin september 2006 uitgebracht door Verve/Universal.

    Op dit artikel berust copyright! © 2006 Jean-Paul Heck