Draai om je oren
Jazz en meer - Interview



home  
    
    
 

Muziekuitleen Kereweerom bestaat 25 jaar
'Wie neemt nog de tijd zich echt te verdiepen in de muziek?'



OOSTELBEERS - Afgelopen maandag bestond muziekuitleen Kereweerom in Oostelbeers 25 jaar. "Als je iemand een plaat meegeeft en hij komt hem een paar weken later enthousiast terugbrengen: daar doen we het voor", zegt uitbater Sjef Wiersma.

door Erno Mijland

Wiersma (66 jaar) gooit een paar blokjes hout op de kachel die de ruimte van de muziekuitleen al jaren verwarmt. Hij praat honderduit over zijn twee grote passies, de muziek en de literatuur, maar met hetzelfde vuur ook over zijn werk als etaleur en de ontwikkelingen in de maatschappij. De vierduizend leden die de afgelopen kwart eeuw voor kortere of langere periode lid waren van de muziekuitleen zal het bekend voorkomen: met Sjef is het goed buurten.

Bloemetje
Op 15 oktober 1977 opende Kereweerom haar deuren. "Je kon toen nog nergens muziek lenen", vertelt Wiersma. "Conservatoriumstudenten bijvoorbeeld moesten alles kopen wat ze wilden beluisteren. Samen met mijn vrouw Nel ben ik daarom gestart met de muziekuitleen. Ons doel: muziek uit zoveel mogelijk genres gemakkelijk bereikbaar maken voor een zo breed mogelijk publiek. Omdat we niet commercieel werkten en we ons niet bezighielden met top 40-muziek kregen we de volledige medewerking van de auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra. Die zijn hier zelfs op de opening geweest en ze namen nog een bloemetje mee ook."

Revolutie
"We zaten destijds midden in een revolutie in de popmuziek", vervolgt Wiersma. "Punk, new wave en reggae kwamen op, er gebeurde van alles. Ik wilde onze leden vooral kennis laten maken met het onbekende, ze ervan overtuigen dat het zonde is als je je tot één genre beperkt. Neem nu de jazz: daar is ontzettend veel in te beleven, maar ik moet er niet aan denken altijd alleen maar naar jazz te luisteren." Internet heeft er inmiddels voor gezorgd dat alles wat er op muziekgebied gebeurt veel gemakkelijker toegankelijk is geworden, vertelt Wiersma. "Jonge gasten komen hier dan met de nieuwste cd van hun favoriete band, al voordat die officieel uit is. Van internet geplukt en gebrand. Elk bandje kan een cd maken die net zo goed klinkt als een plaat die je in de winkel koopt en die verspreiden via het internet. Daardoor gebeurt er momenteel ontzettend veel in de muziek en gaan de ontwikkelingen razendsnel. Die enorme bereikbaarheid, de snelheid en het gemak hebben ook een nadeel: mensen nemen nauwelijks nog de tijd om zich te verdiepen in muziek die nu eenmaal wat meer keer luisteren nodig heeft. Dat vind ik enorm jammer."

Harddisk
De zendingsdrang van Wiersma reikt ver. Tien jaar lang reed hij met een bus vol muziek naar Nijmegen, Eindhoven en Tilburg om ook daar leden van dienst te zijn. Zijn reizen staan steevast in het teken van zoeken naar nieuwe muziek. "Op dit moment houd ik me vooral bezig met moderne jazz en klassiek." De collectie van Kereweerom omvat ondertussen 25.000 titels, waarvan 4500 cd's. "We zijn wel eens de culturele harddisk van Brabant genoemd", lacht Wiersma. "Voor mij is het een gigantische muzikale schatkamer. Ik neem nu volop de tijd om te luisteren naar muziek of een goed boek te lezen: wat dat betreft is dit de mooiste periode van mijn leven. Een feestje voor het 25-jarig bestaan van Kereweerom hoeft dan ook niet voor mij."

Kereweerom aan de Lindeakkers 15 in Oostelbeers (telefoon: 013-5141579) is elke werkdag geopend van 16.00 tot 18.00 en van 19.00 tot 21.00 uur en op zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur. Voor het lidmaatschap en per geleende muziekdrager vraagt Kereweerom een bescheiden bedrag. "Want de drempel om hier binnen te stappen, moet laag blijven."

Dit artikel verscheen ook in het Oirschots Nieuwsblad, oktober 2002.