Draai om je oren
Festivalverslaghome  
    
    
 

Rockit 2022

Het eerste Rockit Festival na de editie van 2019 toont aan dat jazz breed moet worden opgevat. Meer dan in de voorafgaande edities presenteert het festival, waarvan de naam verwijst naar Herbie Hancocks funk-dance hit uit 1983, een mix van jazz en andere muziekstijlen.

Een festivalverslag in woord en beeld door Louis Obbens.
Zaterdag 12 november 2022, Oosterpoort, Groningen.

A Moodswing Reunion, met saxofonist Joshua Redman, pianist Brad Mehldau, bassist Christian McBride en drummer Brian Blade is een jazzgroep avant-la-lettre, muzikaal gedreven met het accent op improvisatie. Alle musici zijn individueel gelauwerd. Kortom, een all-star band! Aan de andere kant van het muzikale spectrum stond podiumbeest en Amerikaanse soulzangeres Lady Blackbird. Naast de concerten van Bill Frisell, A Moodwing Reunion en Lady Blackbird zijn de korte bezoeken aan optredens van de virtuoze vibrafonist Joel Ross en saxofonist Nubya Garcia vermeldenswaardig. Vibrafonist Joel Ross musiceert soulvol, swingend en met veel ruimte voor improvisatie met de jonge pianist Jeremy Corren, drummer Joe Dyson en bassist Kanoe Mendenhall. Daarnaast, omdat op festival-keuzestress altijd op de loer ligt, is een kort bezoek aan Nubya Garcia noodzakelijk. De emotioneel geladen muziek van de tenorist is doorspekt met invloeden uit de Afrikaanse en Caribische muziek.

Gitarist Bill Frisell behoort samen met Pat Metheny en John Scofield tot de buitencategorie van de jazzgitaristen. De iconische gitarist presenteert in deze formatie muziek met invloeden uit de americana. De formatie bestaat naast Frisell uit Hank Roberts (cello en stem), Luke Bergman (baritongitaar en stem) en Petra Haden (vocalen). Gitaarmuziek blijft binnen deze formule een belangrijk element, maar het totale groepsgeluid met cello en stem bepaalt het muzikale karakter. In de gespeelde stukken wordt geput uit traditionele Amerikaanse klassiekers, maar ook uit door Frisell geschreven materiaal. De naam van de groep omschrijft perfect waar het in deze muziek om draait. Alle stemmen harmoniseren met de gitaarklanken en de cello, solo's zijn ondergeschikt. De doordachte schoonheid van de muziek is leidend en beweegt zich tussen kamermuziek en americana. Gewaagd in zijn vorm en overwegend in midtempo uitgevoerd. Uniform, consistent en gedragen door kleine muzikale gebaren. Nostalgische, intieme muziek die zich lastig leent voor een festival. Festivalgangers verlieten dan ook ruimschoots de zaal, voor het einde van het optreden.

De naam van de groep A Moodswing Reunion, onder leiding van saxofonist Joshua Redman, verraadt waar het in deze pure jazzgroep om draait: wisselende stemmingen! In 1994 verscheen het eerste album van de toen nog rijzende sterren. Na 28 jaar is onlangs pas het derde album van deze formatie uitgekomen. Het maakt duidelijk dat, ook gezien de beperkte frequentie van samenspelen, zowel het muzikale avontuur als de geestdrift springlevend blijven. Onder bezielende leiding van Redman speelt de groep een zeer enerverende set. De tracks zijn een dwarsdoorsnede van de drie uitgebrachte albums en de composities zijn geschreven door Joshua Redman, Christian McBride en Brad Mehldau. Het optreden is een almaar doordenderende muzikale trein vol bekende thema's, pakkende improvisaties, razendknappe verbuigingen en verrassende tempowisselingen. Hoewel het leeuwendeel van de solo's voor rekening komt van de saxofonist resulteert de intuïtie en het hierdoor ontwikkelde groepsgeluid in een superbe, collectieve jamsession. De opgeroepen emoties variëren door een diversiteit aan uitingsvormen van blues tot hymne en van explosieve hardbop tot ballad. Altijd met een majestueus en statig gehalte. De groep blijkt ook in staat om op een natuurlijke wijze te manoeuvreren tussen soepele luchtigheid en daverende muzikale slagkracht. Vermeldenswaardig is hierbij de rol van drummer Brian Blade. Zijn souplesse en vaak ingehouden groove, veerkrachtige touches op de cimbalen en in afwisseling los en strak de maat voeren, getuigen van meesterlijk percussiewerk.

Het optreden van de extravagante Lady Blackbird a.k.a. Marley Monroe is broeierig, met een diepgeworteld soulgevoel. Krachtig als de funk van Betty Davis en Chaha Khan. Voorafgaand aan het optreden is de rij ellenlang en de zaal is vol met enthousiast publiek. De podiumpresentatie van Blackbird is om van te watertanden! Het witte peroxide kapsel, de korsetjurk, het kunstzinnige hoofddeksel en de tatoos vormen een deel van haar podiumuitstraling. Ze bespeelt het publiek met een verleidelijke uitdaging, om deze vervolgens weer te relativeren. De jazzinvloeden blijven in vergelijking tot haar plaat 'Black Acid Soul' achterwege, maar het stembereik is om van te watertanden. De presentatie is zeker niet glad, maar met een broodnodig rafelig randje, waardoor het door haar bezongen lief en leed aan waarachtigheid wint.

Klik hier voor foto's van Rockit 2022 door Louis Obbens.