Draai om je oren
Concertverslag



home  
    
    
 

Partytime: muziek voor hart en ziel!
Jubileumweek 40 Jaar SBM, 12 t/m 19 oktober 2019, Paradox, Tilburg

Het Bimhuis heeft de uitstraling van een chique venue met een superbe akoestiek, LantarenVenster heeft een concertzaal met geweldig licht en zicht, TivoliVredenburg heeft flexibiliteit door de aanwezigheid van meerdere zalen. Ze bieden allemaal een topprogrammering voor jazz en impro. Dat geldt ook voor Paradox, maar dit podium is een ware jazzclub. Een intieme ontmoetingsplek voor muzikanten en publiek, met bijna familiaire omgangsvormen. Om te koesteren!

Een verslag in woord en beeld door Louis Obbens.

In het pand van Paradox resideert sinds kort op de eerste verdieping een muzikale broedplaats. In deze ruimte zijn drie studio's en repetitieruimtes gemaakt, waar musici zich kunnen ontwikkelen. De voorwaarden voor een rooskleurige toekomst zijn alom aanwezig.

Vanaf zaterdag 12 oktober heeft de viering van 40 jaar Stichting Bevordering Muziekimprovisatie (SBM) plaatsgevonden met 12 optredens van diverse ensembles. Paradox is formeel het eigendom van de SBM, die werd opgericht door een aantal Tilburgse jazzmuzikanten, zoals Niko Langenhuijsen en Henk Koekkoek. Het doel is om, zonder winstoogmerk, muziekstromingen die in het reguliere circuit zelden aan bod komen een kans te bieden.

Jubileumconcert 40 Jaar SBM, zaterdag 12 oktober 2019

Op deze feestelijke, uitverkochte avond concerteren drie groepen die onmiskenbaar verbonden zijn met Paradox. VLEK, al ruim tien jaar huisorkest, het duo Ernst Reijseger/Harmen Fraanje en het Paul van Kemenade Classic Quintet met als speciale gast Mete Erker. Echter, het huisensemble De Link verzorgt, voorafgaand aan het welkomstwoord van Marcelle Hendrickx, wethouder van Cultuur in Tilburg, de aftrap door de compositie 'Paul' uit te voeren van stadscomponist Anthony Fiumara. Uiteraard als ode aan altist en initiator Paul van Kemenade.

Hierna is het hoge woord aan het collectief VLEK om eigenzinnig en gedreven een zevental composities van eigen hand te spelen. De groep balanceert op de snijvlakken van impro, jazz en vunzige rock. Onafhankelijk en compromisloos sluit de muziek aan bij de gedachtegang van veertig jaar geleden. In de composities van deze avond wordt ondogmatisch gespeeld met elementen uit funk, blues en een vleugje mystiek. De aandacht voor groove en een flinke dosis aan creatieve, vrije solo's is groot. Geen muziek voor de millions, maar daar ontbreekt het niet aan. Zet het voort!

Het duo Ernst Reijseger/Harmen Fraanje werkt al geruime tijd samen. Vaak in een trio met Molla Sylla, maar ook als duo. Het contrast met VLEK kan bijna niet groter: fijnzinnige improvisaties met raakvlakken in jazz en moderne uitgeschreven muziek. De interactie tussen beide musici is leidend, maar de individuele virtuositeit kent geen maat. Met veel gevoel voor delicate melancholie en een spanningsvolle opbouw. Ook met korte passages, waarin percussief en plagerig tegendraads wordt gemuciseerd.

Het laatste woord is logischerwijs aan het Paul van Kemenade Classic Quintet. De nestor en warme pleitbezorger van de Tilburgse school treedt op met oudgedienden. Het gespeelde repertoire is een feest van herkenning voor het publiek. De instelling en de creativiteit waarmee gemusiceerd wordt, getuigt van jeugdig elan. Passievol en energetisch, vaak met wervelende, uptempo versnellingen, zoals in 'Just For The Occassion' en 'Moose The Mooche'. Altijd voorzien van prachtig harmonieus samenspel en meeslepend solowerk. Bloedstollend mooi en emotioneel geladen is de toegift 'Stranger Than Paranoia'.

Peter Bernstein Quartet, dinsdag 15 oktober 2019

Liefhebbers van de pure jazzgitaar-vorm weten waarover ze het hebben wanneer de naam van Peter Bernstein wordt genoemd. Bernstein is een grote naam binnen New Yorkse jazzscene, met een onberispelijke geschiedenis en talloze samenwerkingsprojecten. De gitarist heeft een zeer eenvoudige jazzgitaaruitrusting, met alleen de gitaar ingeplugd in een versterker, zonder enige randapparatuur. Zijn vermogen tot improvisatie is geavanceerd en geïnspireerd. Het virtuoos creëren van geïmproviseerde gitaarlijnen - soms ingewikkeld, soms zoet en eenvoudig - is fascinerend. De opbouw van zijn solo's is altijd invoelbaar en logisch. Samen met bassist Doug Weiss volgt Bernstein ingenieus het traditionele pad. De verrassingen en spannende momenten komen van de hand van pianist Sullivan Fortner en drummer Leon Parker. Dit tandem laat gebaande paden los en varieert met thema, ritme en dynamiek. Zij voorkomen zo een dreigende voorspelbaarheid in het optreden.

Ziv Ravitz/Itamar Borochov/Nizan Bar, woensdag 16 oktober 2019

Mensen zijn per definitie afhankelijk van elkaar: No man is an island. Deze uitdrukking is een citaat uit John Donne's gedicht 'Devotions' uit 1624 en vormt de inspiratie voor dit muzikaal project van meesterdrummer Ziv Ravitz. Niet zoals eerder aangekondigd met Will Vinson op saxofoon en Nir Felder op elektrische gitaar, maar met de virtuoze Itamar Borochov op trompet en de piepjonge, maar zeer bedrijvige Nizan Bar op gitaar. Onder supervisie van Ravitz ontstaat een dynamisch en grenzeloos creatief en muzikaal proces. Veelal energiek, incidenteel delicaat en intiem, maar steeds inventief op zoek naar muzikale chemie. Het is tegelijkertijd eclectisch én bloedstollend. De bouwstenen uit het repertoire van Ravitz worden ontleed, uitgekleed en opnieuw opgebouwd.

Het resultaat is van een onmetelijke schoonheid. Het enthousiasme van de ruwe briljant Nizan Bar is hoor- en zichtbaar. Het is echter trompettist Itamar Borochov die naar grote hoogte stijgt. In de samensmelting van westerse muziek met de klankwereld uit het Midden-Oosten lijkt Borochov zijn eigen stijl te vinden. Om het klankuniversum verder op te rekken wordt een scala aan randapparatuur gebruikt. De toon van zijn trompet wordt het meest beïnvloed door het zinvolle gebruik van het wah-wah pedaal. De echo en de scherpte dragen bij aan het spacy gevoel.

Bekijk hier een fotoverslag van de jubileumweek 40 jaar SBM door Louis Obbens.