Draai om je oren
Vooruitblikhome  
    
    
 

Jazz Middelheim 2019

Het is weer bijna zo ver. Op donderdag 15 augustus verandert het Antwerpse Park Den Brandt weer in een vierdaags festijn voor de jazzliefhebber. Voor de vijftigste (!) keer vindt dan Jazz Middelheim plaats, met ook dit jaar weer een ijzersterk programma waarbij jazz in al zijn facetten aan bod komt. En of dat niet genoeg is, kan er uitstekend worden gegeten en gedronken - laat dat maar aan de Vlaming over - en is de sfeer nog altijd top.

tekst: Ben Taffijn / foto's: Cees van de Ven, Louis Obbens & Annie Boedt

Mooie keuzes maakte men voor deze jubileumeditie. Om te beginnen met die van Ambrose Akinmusire als artist in residence. Als er een muzikant vernieuwend bezig is binnen de jazz en tegelijkertijd onomstotelijk wortelt in de traditie, dan is het wel deze trompettist. Zijn meest recente wapenfeit is 'Origami Harvest', waarvoor Akinmusire samenwerkt met een strijkkwartet en dat op donderdag wordt gespeeld. Na een dagje rust komt hij op zaterdag met 'Mae Mae'. Een project rondom Mattie Mae Thomas, een vrouwelijke gevangene uit Mississipi. Akinmusire gebruikt voor dit project geluidsopnames uit 1939 om haar, als onderdeel van zijn muziek ten tonele te voeren. Hiermee krijgen we direct een andere kant van Akinmusire te horen, waar we overigens ook getuige van waren in het duet met saxofonist Ben Wendel op North Sea Jazz: die van het gebruik van elektronica. Tot slot horen we hem op zondag twee keer, Hij trapt of, ook dat begint een traditie te worden, met studenten van het Koninklijk Conservatorium: een kwintet met piano, bas, gitaar, sax en natuurlijk trompet en is later op de avond nog te horen met zijn kwartet, met Sam Harris, Joe Sanders en Kendrick Scott, op de Club Stage.

Maar natuurlijk klinkt er nog veel en veel meer moois, te veel om hier allemaal uitgebreid te bespreken. Allereerst Pharoah Sanders. Alleen al het feit dat deze legendarische saxofonist weer op het podium staat, maakt het optreden reeds de moeite waard, al zal hij ook dit keer zijn drie medemusici, pianist Benito Gonzalez, bassist Oli Hayhorst en drummer Gene Calderazzo het leeuwendeel van het werk laten doen. Op diezelfde donderdag een andere legende op sax: David Murray, en wel samen met de dichter Saul Williams. Een spannende combinatie die wel eens voor vuurwerk kan gaan zorgen. En dan hebben we het nog niet gehad over bassist Reggie Washington, die met een viertal projecten de Club Stage onveilig gaat maken.

Ook de vrijdag biedt weer een aantal coryfeeën van de jazz. Na het kwintet van de Belgische pianist Eric Legnini, krijgen we achtereenvolgens pianist Kenny Werner, trompettist Enrico Rava en saxofonist Charles Lloyd! Om te beginnen met Werner. Dat zou wel eens een bijzonder concert kunnen worden, mede door de bijdragen van saxofonist Dave Liebman en drummer Peter Erskine. Rava is inmiddels 80 en toert met een project waarin hij zowel oude nummers brengt als nieuwe composities, terwijl Lloyd weer met 'Kindred Spirits' komt, een van de beste bands uit zijn carrière. Gerald Clayton is de ideale partner op piano en de tandem Reuben Rogers - Eric Harland is een niet te stuiten ritmemachine. Anneleen Boehme kennen we van het inmiddels vermaarde LABtrio. De Club Stage is vandaag haar domein en in 'Grand Picture Palace' zal ze de liefde voor klassiek en jazz combineren.

Op zaterdag tast het festival de grenzen van de jazz af. Daarin past het eerdergenoemde project van Akinmusire, 'Mae Mae’, maar zeker ook het optreden van Nubya Garcia. In een paar jaar tijd is deze saxofoniste uitgegroeid tot een van de belangrijkste artiesten binnen de nieuwe Engelse lichting. Louis Cole is al helemaal niet in een hokje te stoppen. Deze Amerikaanse drummer en elektronica-pionier creëert een smeltkroes van jazz, funk, pop en dance en komt naar Middelheim met een heuse bigband om de zaterdag af te sluiten. Verder twee Belgische acts die geen introductie meer nodig hebben: STUFF. en De Beren Gieren. De Club Stage is vandaag voor een keur aan bands, waarbij de meest opvallendste zijn: Beraadgeslagen, een soort kruising tussen De Beren Gieren en STUFF., en Linus met Nils Okland, Ingar Zach en Niels van Heertum.

En dan de zondag. De meest opvallende act vandaag is Joe Lovano met zijn Tapestry Trio, met niemand minder dan Marilyn Crispell op piano en Carmen Castaldt op drums. Maar zeker zo interessant kan het optreden van het Ragini Trio worden. Saxofonist Nathan Daems heeft al eerder bewezen een expert te zijn in het vermengen van jazz met niet-westerse muziek en dat gaat hier zeker weer gebeuren. Met de Servische pianist Bojan Z en de Indiase zangeres Sawani Mudgal zou dit wel eens een van de hoogtepunten van het festival kunnen worden. Vanaf 1981 tot aan zijn dood in 2016 was hij er ieder jaar bij, Toots Thielemans. Een tribuut aan deze legende is dan ook op zijn plaats. Grégoire Maret mag de mondharmonica ter hand nemen binnen een kwartet met Kenny Werner, Philip Catherine en Dré Pallemaerts. Op de Club Stage verder twee concerten georganiseerd door saxofonist en klarinettist Manuel Hermia.

Klik hier voor meer informatie over Jazz Middelheim 2019.