Draai om je oren
Vooruitblikhome  
    
    
 

Jazz Middelheim 2018

Jazz Middelheim nadert weer met rasse schreden. Van 9 t/m 12 augustus wordt het Antwerpse Park Den Brandt weer omgetoverd in een meer dan aantrekkelijke festivallocatie voor wat alweer de 37e editie wordt van dit jaarlijkse jazzfestival. Naast het hoofdpodium is er ook dit jaar weer een clubstage voor de intiemere concerten. Gelukkig, want deze toevoeging van enige jaren terug is nog steeds een gouden greep.

tekst: Ben Taffijn / foto's: Louis Obbens & Cees van de Ven

Een heuse primeur dit jaar: op de donderdag staan er voor de eerste keer in de geschiedenis van het festival geen stoelen meer in de tent! Het zal voor veel vaste gasten wel even wennen zijn, maar het past wel bij het type jazz en cross-over dat er gepland staat. Kamasi Washington, een van de hoogtepunten van deze editie van Jazz Middelheim, zal met zijn band ongetwijfeld stukken van zijn splinternieuwe box 'Heaven And Earth' gaan spelen. Dat nodigt natuurlijk uit tot bewegen, iets wat staand nu eenmaal gemakkelijker gaat dan zittend. Ook de rappers Mos Def en Talib Kweli van Black Star zullen met het Hypnotic Brass Ensemble voor vuurwerk zorgen. Verder nog optredens van twee Belgische acts die duidelijk de grenzen opzoeken: Bram Weijters' Crazy Men en TaxiWars, het project van Robin Verheyen en Tom Barman. Op de Club Stage deze dag jonge Belgische bands die de jazz eveneens vermengen en vernieuwen; Dijf Sanders neemt muziek mee uit IndonesiŽ en Nordmann verrijkt de jazz met rock.

De vrijdag is de BelgiŽ-dag bij uitstek. In de middag allereerst de resultaten van Jazz Middelheims coaching project met het Koninklijk Conservatorium Antwerpen, waarin we het trio FONS. horen met de Amerikaanse saxofonist Logan Richardson. Aansluitend drie topacts die hun strepen inmiddels wel verdiend hebben. Het trio De Bieren Gieren is zonder twijfel een van BelgiŽ's meest spannende acts van dit moment en kwam ook op deze blog reeds meerdere keren ter sprake. En wat moeten we nog zeggen over Philip Catherine? Deze gitarist hoort zo langzamerhand tot het cultureel erfgoed. Hier op Middelheim komt hij met zijn Reunion Band, bestaande uit trompettist Palle Mikkelborg, pianist en kersverse Buma Boy Edgar Prijs-winnaar Jasper van 't Hof, bassist John Lee en drummer Gerry Brown. Zangeres Melanie de Biasio, die in 2016 het publiek reeds wist te overtuigen, zal de avond afsluiten. De Club Stage is vandaag voor een viertal projecten van het Brussels Jazz Orchestra. In drie van de vier concerten staat het woord centraal. We horen zangeres Tutu Puoane, rapper Zed en schrijver/dichter Stefan Hertmans wiens bundel 'Kaneelvingers' op muziek is gezet.

De zaterdag start met het eveneens Belgische Ben Sluijs Quartet. Dit kwartet - Sluijs op saxen en fluit, pianist Bram De Looze, bassist Lennart Heyndels en drummer Drť Pallemaerts - hoorden we reeds in 2016, toen Sluijs de club Stage een dag lang mocht gebruiken. Een gedenkwaardig concert was dat. En nu dus met nieuw werk op het grote podium, dat kan wel eens heel mooi gaan worden. Ook Robin Verheyen is alweer van de partij. Tegenwoordig voor een belangrijk deel woonachtig in de States komt deze saxofonist met zijn Amerikaanse kwartet, dus pianist Marc Copland, bassist Drew Gress en drummer Billy Hart. Ook hier weer vuurwerk. Het Fred Hersch Trio behoeft inmiddels geen toelichting meer. Zijn optreden tijdens North Sea Jazz sprong er voor veel jazzliefhebbers uit en het zal er nu niet veel anders aan toe gaan. Het 'Jazz loves Disney'-project zal deze derde dag afsluiten. Het gaat hierbij om de Franse Amazing Keystone Big Band, die melodieŽn uit Disneyklassiekers nieuw leven gaat inblazen en zich laat vergezellen door vocalisten Hugh Coltman, China Moses (dochter van Dee Dee Bridgewater!) en Myles Sanko. De Club Stage is vandaag voor saxofonist Sylvain Rifflet, die zich over het werk van Moondog buigt en zijn eigen versie brengt van Stan Getz' album 'Focus'.

Na het reeds 25 jaar bestaande Aka Moon, dat ook hier weer jazz en wereldmuziek op spannende wijze met elkaar zal combineren, mag Robin Verheyen zondag voor een derde keer het podium op, nu samen met pianist Bram De Looze en topdrummer Joey Baron. Fraai zal ook zeker het concert van Steve Coleman & The Five Elements worden. Wie warm wil draaien kan dit doen met 'Live At The Village Vanguard, Vol. I (The Embedded Sets)', dat nog maar net verscheen bij PI Recordings en dat nagenoeg dezelfde line-up kent als die op Middelheim: vocaliste Kokayi, trompettist Jonathan Finlayson, bassist Anthony Tidd en drummer Sean Rickman. Tot slot mag de levende legende Archie Shepp die andere legende eren: John Coltrane. En hij komt niet alleen, naast Shepp horen we niemand minder dan trompettist Randy Brecker, pianist Carl Henri Morisset, drummer Hamid Drake, bassist Reggie Washington en vocaliste Marion Rampal. Alhoewel, ťcht afsluiten doet het Big Ensemble van M‚šk, dat deze zondag de Club Stage in allerlei gedaantes vult.

Klik hier voor meer informatie over Jazz Middelheim 2018.