Draai om je oren
Jazz en meer - Op het randje (van de jazzzz...)home  
    
    
 

Kunnen soulzangers ook jazz zingen? (2)
Johnny Guitar Watson


Er zijn jazzliefhebbers - Jules Deelder bijvoorbeeld - die geen zangers (m/v) kunnen aanhoren. Ze vinden dat jazz per definitie instrumentale muziek is. Anderen - Hans Dulfer bijvoorbeeld - vinden jazz een genre waarin de populaire muziek van het moment wordt verdraaid, geabstraheerd en becommentarieerd. Om dat te toetsen is het interessant eens te luisteren naar de gezongen versies van nummers die door grootheden als Miles, Monk, Bird, Diz, Coltrane werden gespeeld.

door Guus Crommelin

'She’s A Real Mother For Ya'... wie kent deze moddervette discofunk-klassieker niet? Johnny Guitar Watson had al een heel leven als blueszanger en -gitarist achter de rug toen hij deze hit scoorde. In 1957 had hij al een eerste hitje met het erg grappige 'Gangster Of Love'. Ook speelde hij in de band van Little Richard. Zijn twee carrières - rhythm & blues in de jaren vijftig, funk in de jaren zeventig - maken Johnny Guitar Watson tot een opmerkelijk artiest. Maar de veelzijdigheid van Watson gaat verder, zo ontdekte ik bij het beluisteren van de verzamel-cd 'Johnny Guitar Watson' op het Expo45-label in de serie 'Experience' (de foto hierboven is van een ander album).

Op de cd staan rhythm & blues-nummers uit de jaren vijftig, maar ook een aantal jazz-nummers met een trio van piano, bas en drums. Watson speelt piano en zingt een aantal medium-tempo standards, een bluesnummer en een paar ballads, waaronder 'Polkadots And Moonbeams'. Hij interpreteert de nummers recht voor zijn raap, zonder enige vocale acrobatiek en... dat werkt. Anders dan Aretha Franklin zingt hij de nummers ingetogen, zoals het hoort in een jazz-ballad. Waarmee de vraag of zangers uit de blues en soul ook jazz kunnen zingen dit keer positief beantwoord kan worden: jazeker.

Deze verzamel-cd is in drie opzichten een verrassing: we horen Johnny Guitar Watson op piano, hij gedijt opmerkelijk goed in jazz-ballads en het plaatje is bovendien spotgoedkoop. Ik kocht het voor vijf euro. Helaas: de cd is niet gemakkelijk meer te vinden.

  • Vorige aflevering: Kunnen soulzangers ook jazz zingen? (1) Aretha Franklin
  • Overzicht van deze serie.