Draai om je oren
Jazz en meer - Take Tenhome  
    
    
 

Sanne van Hek: "Morton Feldman is voor mij de max!"

Lisanne van Hek (4 november 1978) begon pas trompet te spelen op 20-jarige leeftijd. In haar relatief korte carriŔre op dit instrument heeft de eigenzinnige trompettiste in Europa, Canada en Amerika op verschilende podia en festivals gestaan, veelal met haar eigen bands. In 2005 ontving ze de Talentenbeurs van het Nuffic en de VSB-beurs, die het mogelijk maakten om een jaar te studeren aan de Manhattan School Of Music.

Ge´nspireerd door hedendaagse klassieke muziek, popmuziek, wereldmuziek en allerlei obscure noise, schept ze haar eigen klankwereld door te spelen met alle mogelijkheden, zowel akoestisch als elektronisch. Dit alles uit zich in de projecten waar ze bij betrokken is, waaronder het free-impro trio The Black Napkins met Jasper Stadhouders (gitaar) en Gerri Jńger (drums), dat werd uitverkoren om de Young VIP Tournee te doen in 2009. Hun debuut-cd is uitgebracht op het Belgische label RAT Records. Andere bands waarin de trompettiste co-leider is, zijn onder meer Ecker/Van Hek, een duo met 'laptopper' Koenraad Ecker en Stadhouders/Govaert/Cherrin/Van Hek, een groep waarin vrije improvisatie wordt gecombineerd met puur uitgeschreven stukken. Ook speelt ze in jazz-impro sextet Gowk van de Belgische drummer Teun Verbruggen.

26 oktober 2009

mijn Ding:
"Trompet spelen, in mijn eigen bands/projecten en met muzikanten die ik fantastisch vind. Zo speel ik met The Black Napkins, we hebben net een cd uit op RAT Records van Teun Verbruggen en hebben de Young VIPS Tour gedaan, alsmede hele vette optredens in BelgiŰ en op het Moers Festival in Duitsland. Er is net een hele drukke periode voorbij met supermooie projecten, zoals bijvoorbeeld met Aka Moon een productie in samenwerking met Alain Platel (de cd 'PitiÚ', met naast Aka Moon onder anderen Magic Malik, Claron McFadden, Tcha Limberger en Lode Vercampt). Ik heb meerdere keren met het Magic Malik Orchestra gespeeld en er is ook een cd opgenomen die ergens in de loop van de tijd uitkomt. Ik heb een tour gedaan met Anton Goudsmits Ploctones, dat was ook heel leuk. Momenteel ben ik met een beurs van het Prins Bernhard Cultuurfonds in Parijs, om compositie- en Pure Data-les te volgen en nieuwe projecten te ontplooien... Er gebeuren hier veel leuke dingen, als je weet waar je moet zoeken."

mijn Achtergrond:
"Ik kom niet uit een muzikaal gezin, maar mijn moeder heeft wel de goeie zet gedaan door mij en mijn broer op AMV-les te zetten. Een jaar later ging ik klarinet spelen (wilde eigenlijk saxofoon) in de niet eens plaatselijke harmonie. In de harmonie van een naburig dorp: Oerle. Sindsdien heb ik altijd muziek willen maken. Eerst dus met veel plezier klarinet gespeeld, met ambities om naar het conservatorium te gaan, daarna gestopt en drie jaar basgitaar en contrabas gedaan op het conservatorium. Daarna gestopt en overgestapt op trompet. Ik heb waardevolle lessen gehad bij John Ruocco, Frits Damrow, Charlie Green en Laurie Frink (in New York)."

mijn Instrument:
"Ik speel een Hub van Laar-trompet, een Oiram. Ik heb met de paar trompetten die ik heb wel een bijzondere band. Zo heb ik mijn soort van eerste trompet (een hele bijzondere Bach, Mount Vernon) op toevallige wijze gekregen. Hij behoorde toe aan een mevrouw die zo'n beetje de eerste danwel enige vrouw was, die in tijden van yore trompet in een symfonieorkest speelde. Ik kan er op een of andere manier niet goed op spelen, maar ondanks de vele verzoeken daartoe doe ik hem niet weg."

mijn Jazz:
"Ik weet niet wat ik jazz vind, denk ik. Ik heb jazz ook niet gekozen, dat moest op het conservatorium. Daarvoor had ik het nog nooit gehoord, laat staan dat ik het daarna leuk vond. Ik kan me niet echt goed uiten in wat mensen deze dagen doorgaans 'jazz' noemen. Hmm, mijn persoonlijke definitie is misschien dan toch wel djingdjingeding muziek, met bepaalde septiemakkoorden erop en een redelijk standaard vorm met solo's etcetera. Dat dekt de lading wel niet helemaal, maar dat is okÚ. Ik speel op dit moment helemaal geen jazz (en ik luister er ook niet veel naar). Wat ik speel zou denk ik 'ge´mproviseerde' muziek heten. Dat vind ik iets anders dan jazz. Bij jazz heb je een bepaald stijlidioom, wordt er op een specifieke manier over akkoorden gespeeld, doen de drums dit of dat, etcetera. Bij wat ik dan bij gebrek aan een betere term ge´mproviseerde muziek noem, ligt eigenlijk alles wel open."

mijn Inspiratie:
"Door bijvoorbeeld emoties, sfeer en verrassingen in allerlei vormen. Een bijzonder gesprek met een vriend, het luisteren naar mijn grote helden (op dit moment bijvoorbeeld Morton Feldman, John Cage, Alfred Schnittke) of het lezen van boeken die ze geschreven hebben. Ik ben nu ook heel erg into Paul Klee. Als ik naar zijn tekeningen kijk, dan word ik altijd heel enthousiast om iets te gaan maken."

mijn Rek:
"Zeer aan verandering onderhevig, momenteel wat recente dingen van Magic Malik, Morton Feldman, Arvo Pńrt en de rest die ik hierboven noemde, Toumani Diabate met Ballake Sissoko, 'Demian As A Posthuman' van Steve Lehman, 'Amateur' van Alog, 'Medulla' van Bj÷rk 'Med˙lla' en 'Disco Volante' van Mr. Bungle (die gaat al dertien jaar mee in de cd-speler). Volgens mij hebben de laatstgenoemde cd's wel iets schizofreens, en dat vind ik wel mooi."

mijn Voorbeeld:
"Op dit moment Morton Feldman. In het kort bewonder ik hem om hoe hij zijn eigen wereld heeft weten te scheppen en de manier waarop hij met stilte werkt. Zijn orkestratie is ongelofelijk (als ik naar zijn partituren kijk, dan flip ik hem gewoon helemaal uit over hoe alles in elkaar zit en zo). Hoe hij keuzes maakt en doorzet, wanneer hij besluit om ermee op te houden of iets kleins te veranderen. En dat alles - zo zegt hij zelf - op intu´tie. Ik vind het de max en zijn muziek doet me echt iets."

mijn Drijfveer:
"Mezelf blij maken, alles eruit halen wat erin zit, iets moois maken, en daarmee eventueel mensen iets laten voelen."

mijn Hoogtepunt:
"Elk moment waarop ik mezelf (terug)hoor en niet over mijn nek hoef, vind ik wel een hoogtepunt. En de momenten dat ik speelde en compleet in een andere dimensie was - klinkt heel uitgemolken, maar dat is het mooiste wat er is. En voor de rest denk ik dat dat altijd iets is wat in flux is, dus alles is zo goed en zo cool als het is op dat moment, moeilijk om zo'n moment als hoogtepunt of wapenfeit te betitelen."

mijn Droomproject:
"Met die vraag ben ik nu bezig voor mijn nieuwe band, dus daar ben ik nog mee bezig... maar dat gaan we zien in 2010."


Meer weten?

  • De MySpace-pagina van Sanne van Hek.
  • De MySpace-pagina van The Black Napkins.
  • Onze recensie plus fotoverslag van het concert van The Black Napkins tijdens de
       Young VIP Tounee op 25 mei 2009 bij Jazzpower, Wilhelmina, Eindhoven.
  • Onze recensie plus fotoverslag van het concert van The Black Napkins op 14 maart
       2008 bij Jazz at the Crow, Kraaij & Balder, Eindhoven.