Draai om je oren
Jazz en meer - Take Tenhome  
    
    
 

Take Ten
Mark Haanstra: "Voor mij is muziek een ultieme communicatievorm en uitlaatklep van emoties die zich moeilijk in woorden laat uitdrukken."

Mark HaanstraMark Haanstra (1974) studeerde basgitaar en contrabas aan het Hilversums Conservatorium. In 1997 studeerde hij af als uitvoerend musicus met een bijzondere vermelding voor compositie. Hij volgde vanaf 1995 de Contemporary Music through Non-Western Techniques aan het Conservatorium van Amsterdam o.l.v. componist Rafael Reina. Dit is een cursus die zich toespitst op Zuid -Indiase (Karnatische) muziektheorie voor zowel improvisatie als compositie. Daarnaast studeert hij bij Rudraveena Master Pt. Hindraj Divekar in Pune, India Hij won diverse prijzen in binnen en buitenland, waaronder tweemaal het Nederlands Jazz Concours respectievelijk met de groepen ‘Nemesis Quartet’ en ‘Geel’. In 2002 won hij met de groep ‘Agog’ (met Joost Lijbaart en Frank Wingold) de Dutch Jazz Competition. Zijn herkenbare fretloze basgitaar geluid en flexibiliteit zorgt er voor dat hij in zeer veel verschillende ensembles van gecomponeerde tot geïmproviseerde muziek te horen is. De laatste jaren deed hij veel concerten en projecten in de Verenigde Staten, Europa en India. Hij nam een groot aantal cd's op en schreef een aantal composities in opdracht van het Fonds voor de Scheppende Toonkunst.

29 april 2004

mijn Ding:
"Basgitarist in een aantal groepen zoals: Agog, Osmosis, Bhedam, Odds On, Mosaic en verder veel losse projecten. Voor Agog en Osmosis, wat ik samen met Oene van Geel recentelijk ben begonnen, ben ik zelf ook actief met componeren en organiseren."

mijn Achtergrond:
"Toen ik 3 was zat ik op het orgel van mijn ouders te beuken. Niet lang daarna kreeg ik pianoles tot mijn 12e. Ben toen, na een aantal jaren zonder instrument doorgebracht te hebben, op mijn 15e begonnen met basgitaar en later ook contrabas. Vanaf mijn 17e studeerde ik aan het Hilversums conservatorium. De hele maand januari 2004 studeerde ik in Poona, India bij Rudraveena grootmeester Pandit Hindraj Divekar."

mijn Instrument:
"Mijn fretloze Fender Jazzbass uit 1962 is me ongelofelijk dierbaar. In maart 2004 kwam ik na heel wat landen (en klimaten) bezocht te hebben met mijn instrument terug in Nederland. Mijn bas had drie weken nodig om weer bij te komen en klonk verschrikkelijk. Toen het met hem weer beter ging ging het met mij ook ineens weer goed."

mijn Jazz:
"Ik heb geen definitie van jazz. Dat laat ik graag over aan mensen die denken hem te kunnen geven. Voor mij is muziek een ultieme communicatievorm en uitlaatklep van emoties die zich moeilijk in woorden laat uitdrukken. "

mijn Inspiratie:
"Door de musici waar ik mee speel en die ik zie spelen, door te luisteren, door de mensen die ik ontmoet, mijn omgeving. Eigenlijk door het leven..."

mijn Rek:
"De prominente plek is een plank boven mijn cd-speler. Daar liggen zo'n 4 cd's, die daar meestal een tijd blijven liggen en intensief beluisterd worden. Na verloop van tijd gaat er een terug naar 'het rek' en komt er een ander voor in de plaats. Momenteel ligt daar Charles Mingus' 'Black Saint And The Sinner Lady', Radioheads 'Amnesiac', een cd van een Duitse popband waar ik de naam niet van weet, aangezien deze gebrand is door een vriend van mij en hij er niets heeft opgeschreven. Tot slot ligt daar ook de nieuwe Agog/Zapp-cd. Ben me namelijk aan het voorbereiden op de komende concerten."

mijn Voorbeeld:
"Ik heb niet echt een voorbeeld. Er zijn absoluut een paar mensen die mij wel heel erg beïnvloed hebben. Op school was pianist Henk Elkerbout van grote betekenis. Fabrizo Cassol van Aka Moon heeft ook zeker een bijdrage geleverd aan de weg die ik ben ingeslagen. En zo zijn er eigenlijk nog een aantal mensen en zullen er hopelijk nog meer komen."

mijn Drijfveer:
"Ik wil vooral bezig zijn en intens in het leven staan. Als mensen ontvankelijk zijn en iets van die energie mee krijgen
ben ik ontzettend dankbaar."

mijn Hoogtepunt:
"Moeilijk te zeggen... Een aantal tournees door India met Bhedam en Osmosis zullen me altijd bijblijven, alhoewel het zo maar zou kunnen dat een concert met Agog in een of ander vaag Duits clubje muzikaal nog meer voldoening gaf. Om maar wat te noemen. Een stuk afmaken is altijd weer een enorme kick. Ik schrijf te weinig en altijd als ik dan iets afmaak realiseer ik me dat die concentratie een soort kern raakt waar muziek voor mij over gaat. Op het podium gebeurt vaak zo veel dat het soms moeilijk is om je te realiseren wat je voelt. Met componeren heb je daar wat meer tijd voor."

mijn Toekomst:
"Morgen op weg naar Zwitserland voor een tourtje met Agog. Daarna een tour met wederom Agog in samenwerking met het Zapp String Quartet. In juni speel ik tijdens het Holland Festival in de opera van Robin de Raaff met het Nieuw Ensemble en de Nederlandse Opera. Volgend seizoen staat nog niet veel. Ik hoop dat ik meer tijd heb om mij bezig te houden met muziek schrijven, zangles nemen en een hoop ideeën die ik heb opgedaan te ontwikkelen."


Meer weten?

  • Bekijk het curriculum van Mark Haanstra.
  • Bekijk de website van Agog.
  • Klik hier voor foto's van het concert van Agog en Zapp in Den Bosch (Muziekcentrum) op 29 mei 2004.
  • Klik hier voor foto's en een recensie van het concert van Man Bites Dog in Eindhoven (Wilhelmina) op 26 april 2004.

    foto: Cees van de Ven