Van Doesburgsuite

'ART STOLD MY LIFE'- MAIN BIËNNALE


Muziekcentrum Vredenburg, Utrecht 15 januari  2005. Aanvang 19.30 uur.

Het verleden vieren door vooruit te kijken past bij geïmproviseerde muziek, die continu in beweging is. Ineke van Doorn en Marc van Vugt zijn dat eveneens, al 25 jaar, en hun Jubileumfestival, de Main Biënnale, draait dan ook om spontane interactie 'in the moment'.

 

Muziek, beeldende kunst, lezingen en poëzie inspireren elkaar, daar wordt live verslag van gedaan door een fotograaf en een recensent, er zijn kijkjes in de ontstaansgeschiedenis van toekomstige projecten.

Het klinkend resultaat wordt gepresenteerd in allerlei samenstellingen: van duo's tot een elfkoppig orkest met speciale gasten.

De New-Yorkse meestertrombonist Robin Eubanks is uitgenodigd als 'artist in residence'. Hij zal opduiken in diverse groepen, en schrijft nieuw werk voor Marc van Vugt's Big Bizar Habit.

Medewerkers:

Robin Eubanks: trombone 'artist in residence' (New York,Dave Holland band),
Olivier Panier des Touches: fotograaf  (Parijs),

Frank van Herk:  recensent (Volkskrant),

Ingmar Heytze: dichter (presentatie en pilot 'Alice in Space'),

Hubert-Jan Henket: architect (lezing),

Sander van Herk: producer (Goede Doel, de Kast),

Funckarma: (Intelligent Dance Music),

Jeroen van Vliet: piano,

Paul van Kemenade: altsaxofoon,

Henkus en Arthur Westrop: (singer/songwriters)

en natuurlijk de ensembles

Marc van Vugt's Big Bizar Habit,

Vandoorn en Strings Only.

 

Ter gelegenheid van de Main Biënnale zal van Marc van Vugt's Big Bizar Habit de dubbel cd Van Doesburgsuite  'Different Shades Of Gray' uitkomen op het Timeless Records label.

 

MAIN Biënnale: Art Stold My Life

 

Line-up:

 ‘Artist in residence’ Robin Eubanks (New York, Dave Holland band), fotograaf Olivier Panier des Touches ( Parijs), recensent Frank van Herk (Volkskrant), dichter Ingmar Heytze (presentatie en pilot ‘De Wereld Van Wit’), architect Hubert-Jan Henket ( lezing), producer/gitarist Sander van Herk ( Goede Doel, de Kast), Funckarma (Intelligent Dance Music), pianist Jeroen van Vliet, saxofonist Paul van Kemenade, Henkus en Arthur Westrop (singer-songwriters), beeldendkunstenaars Robin Brailsford en Wick Alexander (San Diego) en natuurlijk de ensembles Marc van Vugts Big Bizar Habit, Vandoorn en Strings Only.

 

 

-Hoofdgast tevens ‘Artist in residence’

De Amerikaanse trombonist Robin Eubanks met wie Vandoorn in 1999 de cd ‘Four Brothers’ uitbracht en waarmee de groep in 1998 optrad op het North Sea Jazzfestival, zal voor deze avond ‘artist in residence’ zijn.*

Zijn medewerking zal bestaan uit het schrijven van een compositie voor Marc van Vugts Big Bizar Habit en gastoptredens met Big Bizar Habit en Funckarma.

Robin Eubanks speelt in het Dave Holland kwintet en big band waarmee hij over de hele wereld tourt. Hij speelt op het hoogste niveau akoestische moderne jazz terwijl hij daarnaast met zijn eigen band experimenteert met live-elektronica. Robin Eubanks is een van de oprichters van de Mbase groep in New York die zich gespecialiseerd heeft in complexe ritmiek, een onderwerp dat momenteel erg in de belangstelling staat. Juist deze combinatie van muzikale activiteiten maakt hem tot een groot inspirator voor ons.

 * Voor dit ‘artist in residence’ deel zal ook samengewerkt worden met een drietal HBO-opleidingen, nml de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht faculteit Muziek, met Artez te Arnhem en met KMT te Hilversum.

 

- Paul van Kemenade, altsaxofoon

Vanaf 2001 speelt Paul van Kemenade met de groep Vandoorn. Ze maakten diverse tournees in Nederland, Frankrijk, Luxemburg en speelden voor radio en tv. In 2002 brachten ze de cd ’Uncovered’ uit (de inmiddels vijfde cd van Vandoorn) die tot in Rusland goede recencies kreeg. De cd werd tweemaal genomineerd voor een Edison Jazz Award. Momenteel speelt Vandoorn het programma ‘News of the Day’, ‘een singer-songwriter in jazz’ programma waarin met diverse saxofonisten wordt samengewerkt. Paul van Kemenade zal deze avond zijn visie daaraan toevoegen. Ook is Paul in diverse andere combinaties te horen. Samen met Vandoorn gaat hij de interactie aan met architect Hubert-Jan Henket, hij speelt met Funckarma en met Marc van Vugt’s Big Bizar Habit.

 

 

-Funckarma met het duo Marc van Vugt/Ineke van Doorn

Funckarma is een jong duo bestaande uit de broers Roel en Don Funcken. Zij zijn absolute experts op het gebied van ‘intelligent dance music’ (IDM). Roel Funcken rondde afgelopen jaar zijn tweede fase studie Muziektechnologie af aan de HKU waar hij door Marc van Vugt begeleid werd.

In het voorjaar van 2003 werkten Vandoorn aan een duo-project daartoe in staat gesteld door een werksubsidie van het Thuiskopiefonds. Een van de zaken die ze daarbij onderzochten was het gebruik van live-electronica. De samenwerking met Funckarma is een voortzetting van dit onderzoek waarbij geexperimenteerd wordt met songs en improvisatie binnen het kader van techno-muziek.

 

- Marc van Vugts Big Bizar Habit featuring Robin Eubanks.

Dit is een 11-koppig jazzkamerorkest dat Marc als componist de mogelijkheid biedt grensvlakken op te zoeken en te exploiteren op het gebied van klassieke hedendaagse muziek, pop, jazz en improvisatie-muziek. Robin Eubanks zal een compositie voor het orkest schrijven. Dit zal de eerste keer zijn dat een andere componist dan Marc van Vugt voor het orkest gaat schrijven en daarmee zijn visie op deze bijzondere bezetting zal geven.

 

- Strings Only ‘De Wereld Van Wit’. Play for voice

In ‘De Wereld Van Wit’ staat nieuw geschreven proza van de Utrechtse schrijver/dichter Ingmar Heytze centraal. Daarbij zal zangeres/tekstschrijfster Ineke van Doorn aanvullende teksten verzorgen, Marc van Vugt zet de teksten deels op muziek. Een pilot wordt tijdens het festival gepresenteerd. Het programma zal verder worden gespeeld in seizoen 2005-2006. Het programma wordt uitgevoerd door het snaren-ensemble ‘Strings Only’, een verkleinde variant van ‘Big Bizar Habit’. Rond het thema ‘evolutie’ en de verwondering die daarmee gepaard gaat zal er dmv poëtisch proza danwel prozaïsche poëzie een ‘play for voice’ gecreëerd worden. Deze monoloog zal als uitgangspunt dienen voor muzikale improvisaties en in samenspel met de musici uitgevoerd gaan worden. De tekst zal deels gesproken worden, deels gezongen, deels ‘verklankt’ in improvisaties. Het zal voor het eerst zijn dat er samengewerkt gaat worden met een andere tekstschrijver.

 

-Duo Jeroen van Vliet (pi)

Jeroen van Vliet maakt onderdeel uit van de St. Paul van Kemenade Quintet.

Vanavond speelt hij in een duo met zangeres Ineke van Doorn. Het gaat hierbij om de jazz-ikoon van ‘de zangeres en haar pianist’ die Ineke van Doorn de kans biedt zich van een totaal andere kant te laten zien. Hun samenwerking ontwikkelt zich tot iets wat zich het beste laat omschrijven als een 'jazz-recital' en roept in de opzet daarmee een associatie op met een klassieke zangeres die met een pianist een liederenprogramma brengt. Toch is hun uitwerking van dit concept nauwelijks als ‘klassiek’ te bestempelen..

 

- Singer/songwriters

Marc van Vugt en Ineke van Doorn beschrijven hun samenwerking ook wel als ‘singer/songwriters die improvisatie hoog in hun vaandel hebben staan’. In zijn werk als docent heeft Marc veel contact met jonge getalenteerde songwriters. Op dit festival willen we er enkelen voor het voetlicht brengen nml de Groningse Henkus (Henk-Jan Groot) en de Utrechtse singer/songwriter Arthur Westrop. Zij vertegenwoordigen de net afgestudeerde nieuwe lichting. Henkus stond al eens in de finale van De Grote Prijs Van Nederland. In de intieme sfeer van een luistercafé, dat in de foyer gecreëerd zal worden, spelen zij naast het singer/songwriter-duo van Vugt/van Doorn hun eigen werk.

 

 

- Recensent Frank van Herk

Een ieder die naar een voorstelling gaat zal zich reeds tijdens de voorstelling een mening over het geheel vormen. Vaak lees je dan achteraf nog iets in een recensie.

Maar hoe zou het zijn als een recensie reeds voor je ogen op een groot scherm verschijnt? Wat zijn de gedachtenbewegingen van de recensent? Hoe beïnvloedt dit je waarneming als luisteraar en wat zou er gebeuren als zelfs de musici tijdens het concert deze gedachtengang zouden kunnen volgen?

Frank van Herk is een gewaardeerde recensent. Hij schrijft o.a. voor de Volkskrant over jazz en wereldmuziek. Hij is gevraagd tijdens een of meerdere concerten een recensie te schrijven die door een beamer direct ‘live’ geprojecteerd zal worden.

 

- Fotograaf Olivier Panier des Touches

Deze Franse fotograaf zal tijdens het festival foto’s maken die direct geprojecteerd worden. Je krijgt dan niet, zoals bij popfestivals vaak het geval is, een live-videoregistratie, maar je kijkt mee naar het gebeuren door het oog van de fotograaf. Daarnaast willen we van deze fotograaf een expositie ophangen of projecteren.

 

- Kunstenaars Robin Brailsford en Wick Alexander

Twee gerenommeerde kunstenaars uit San Diego waarvan het werkterrein voornamelijk ligt op het gebied van kunst in de openbare ruimte. Het werk van Robin Brailsford ligt op het gebied van de openbare ruimte (Public Art). Wick Alexander is een schilder die de laatste jaren steeds meer gevraagd wordt om zijn werk en werkwijze ook in de openbare ruimte toe te passen. Zij zullen vanuit hun eigen achtergrond de muziek in een visueel kader plaatsen Aan hen willen we de opdracht geven om middels een installatie en inrichting van de ruimte binnen Vredenburg de muziek in hun wereld te plaatsen.

 

Kunstenaars Olivier Panier des Touches, Robin Brailsford en Wick Alexander zijn alle drie ervaren kunstenaars met een goede staat van dienst. In het bovenstaande hebben we al beschreven waarom wij ze graag willen uitnodigen. Hoe hun bijdrage er exact uit gaat zien willen we niet 100% van te voren vastleggen, om ook ruimte voor de creativiteit van het moment zelf over te laten. Ruimte beinvloed mensen, bezoekers maar ook podiumkunstenaars. Dit item komt uitvoerig in de lezing van Hubert Jan Henket aanbod.

 

- Het oog van de producer: Sander van Herk

In de ensemblecultuur van de jazz en geimproviseerde muziek zijn de musici vaak componist en ontwerper van het totale geluid. In de popmuziek is de producer juist vaak de buitenstaander die van een afstand toekijkt en vormgeeft aan het totale resultaat. Producer/gitarist Sander van Herk (voorheen ‘Het Goede Doel’) is iemand met wie Vandoorn en Marc van Vugt’s Big Bizar Habit al jaren samenwerken.. Hij heeftvormgegeven aan bijna al hun audioproducties. We willen hem uitnodigen om met het Vandoorn trio (met Paul van Kemenade) speciaal voor deze avond iets in elkaar te zetten met het oog van de producer.

 

- Lezing door architect Hubert-Jan Henket

In de bekende architect Hubert-Jan Henket (hoogleraar architectuur aan de T. U. Delft, oprichter en honorary president van DOCOMOMO, ontvanger Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs voor zijn hele oeuvre) hebben we iemand gevonden die zich ook graag laat inspireren door anderen om vandaar uit een visie te ontwikkelen voor de toekomst. Hij zal een lezing geven waarin hij de relatie tussen live-muziek, ruimte, architectuur en emotie zal onderzoeken en becommentariëren, geillustreerd met live-muziek.

 

- Presentatie Ingmar Heytze

Vandoorn ontmoette Ingmar Heytze tijdens een radio-opname in Utrecht. Zijn werk sprak hen direct aan vanwege de afwisseling, zijn muzikale stijl, zijn thematiek, zijn vermenging van het romantische met het allerdaagse, het mooie taalgebruik- dan weer gedragen,dan weer modern- en het naadloos overgaan van bloedserieuze naar lichte gemoedssferen. Hij is daarmee de ideale presentator/verbindingsman voor deze avond.

 


 
Muziekcentrum Vredenburg, Utrecht.
Zaterdag 15 januari 2005. Aanvang 19.30uur.
Reserveren: 030- 2314 544
Info: Baixim music productions 030 637 9938
www.marcvanvugt.com
info@baixim.demon.nl

Met dank aan: Provincie Utrecht, Gemeente Utrecht, AMS Artists N.Y., Muziekcentrum Vredenburg, BUMA cultuurfonds, KF Heinfonds, Carel Nengerman Fonds, Frank van Herk, VSB fonds,

Fonds voor de scheppende toonkunst,Prins Bernhard Fonds, Thuiskopie fonds, FAPK.