Draai om je oren
Jazz en meer - Artikelenhome  
    
    
 

Randal Corsen in jarige jazzclub

Randal Corsen Group 'Muzik Antiyano', zondag 1 oktober 2006, Porgy en Bess, Terneuzen

door Eddy Westveer, oktober 2006

Bezetting: Randal Corsen - piano; Eric Calmes - bas; Enrique Firpi - drums; Martin Verdonk - percussie; Ulrich de Jesus - gitaar en kwarta.

Jazzclub bestaat 50 jaar
Voor wie jazzclub Porgy en Bess na bijna 50 jaar nog niet kent, lijkt een korte introductie op zijn plaats. Het begon allemaal in 1944 toen Frank Koulen, met de geallieerden Zeeuws-Vlaanderen hielp bevrijden. Hij kwam in Terneuzen, werd verliefd en trouwde met de Terneuzense Vera van den Bruele. In 1957 begon hij een lunch-room; Porgy en Bess was geboren. Al snel werden de taartjes in-gewisseld voor bier en veranderde de lunchroom in een smeltkroes van menig muzieksoort, met als stokpaardje de jazzmuziek. Frank, zelf een fervent amateur-trompettist, introduceerde de Street-parade, in die tijd nog geheel onbekend in Nederland.

Veel nationale en internationale jazznamen, echt te veel om op te noemen, stonden de afgelopen 50 jaar op het podium. De website www.porgyenbess.nl geeft een heel aardig beeld. Inmiddels wordt de Stichting Porgy en Bess gerund door een veertigtal actieve bestuursleden en vrijwilligers, die samen voor de administratie, pro-grammering, communicatie, techniek en niet te vergeten de bar zorgen! De doorgaans
erg trouwe en jazzminnende bezoekersschare bestaat uit een mix van Nederlanders en Vlamingen. In april 2007 wordt het 50-jarig jubileum gevierd met een rijke programmering.

Randal Corsen is Artist in Residence
In concertseizoen 2005/2006 was jazzgitarist Jesse van Ruller Artist in Residence. Hij verzorgde drie verrassende concerten met drie verschillende bezettingen in Terneuzen.
In het seizoen 2006/2007 is het de eer aan de in 1972 op Curaçao geboren pianist, com-ponist en arrangeur Randal Corsen om drie optredens in te vullen als Artist in Residence. Corsen studeerde aan het Fontys Conservatorium in Tilburg, waar hij in 1997 cum laude afstudeerde en waar hij naast het Amsterdams Conservatorium op dit moment ook doceert. Overigens geeft hij nog regelmatig concerten op de Nederlandse Antillen en Aruba, zoals vorig jaar samen met Tania Kross bij het bezoek van Koningin Beatrix.

Met dezelfde bezetting als op het North Sea Jazz Festival in 2005 brengt Randal Corsen in Porgy en Bess een mix ten gehore van tumba's, danza's, walsen en polka's en dat alles vermengd met latin-jazz invloeden. Hij put hierbij uit de klassieke, Latijns-Amerikaanse en niet te vergeten Antilliaanse muziek. Voor de muziek van de Antillen haalt hij zijn inspiratie rechtstreeks uit traditie, folklore, en familierepertoire, waarbij het werk van betovergrootvader Joseph Sickman Corsen jazzy en swingend is gearrangeerd en uitgevoerd. Wie kan dit werk beter uitvoeren dan een groep muzikanten met Caribi-sche en Latijns-Amerikaanse roots. Curaçao blijkt het geboorte-eiland te zijn van vier van de vijf muzikanten; drummer Enrique Firpi is geboren in Urugay. Randal legt met dit eerste optreden in deze serie de lat hoog voor de nog komende twee optredens.

Solo, duet, trio, kwartet en kwintet
Het concert werd geopend met een duet tussen piano en de kwarta, de typische vier-snarig gitaar die wordt bespeeld door Randals jeugdvriend Ulrich de Jesus. Randal memo-reerde een kleine jeugdzonde toen zij samen muziek speelden van de hardrockgroep Poison. In het door beide heren uitgevoerde 'Maria Cecilia' was daar niets meer van te herkennen. Later in 'Porto Marie' werd de kwarta omgeruild voor de gitaar. Gedurende het gehele concert werd in verschillende bezettingen gespeeld. Van solo in de openings-nummers van de tweede set - 'Simpatia' en 'E Mariposa' - tot het volledige kwintet. Het nummer 'A Quiet Place' werd als trio uitgevoerd. En composities als 'Evolushon', het titel-nummer van Randals Edison Jazz Award winnende cd, 'Un Sunchi' (een kusje) en 'Tambu' werden zonder De Jesus als kwartet ten gehore gebracht. Het kwintet sloot het middag-concert af met het ritmisch en creatief uitgevoerde 'Porto Marie', vernoemd naar een Curaçaos strand, 'Un Poco Loco' van Bud Powell en de op de Antillen overbekende en populaire tumba 'Dalia'.

Kortom een waardig begin van de Randal Corsen triologie. De verwachtingen voor het volgende deel in februari zijn hoog gespannen.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert.