Draai om je oren
Jazz en meer - Artikelhome  
    
    
 

Dossier North Sea Jazz Festival 2005
North Sea Jazz zegt stad Den Haag in stijl gedag

Dertig keer heeft Den Haag het North Sea Jazz Festival beleefd, als het evene-ment volgend jaar verhuist naar Rotterdam. Voor de dertigste editie, van 8 tot en met 10 juli in het Nederlands Congres Centrum, is met een budgetoverschrijding van dertig procent, nergens naar gekeken. Zelfs Oscar Peterson is weer aanwezig.

door Rinus van der Heijden, Brabants Dagblad, 11 mei 2005

Andrew Hill (foto: Maarten van de Ven)Tien jaar lang was hij niet meer te gast in Den Haag: Oscar Peterson. De legendarische pianist is nu weer terug. Met zijn kwartet opent hij zondag 10 juli de laatste festivaldag. Door het North Sea Jazz Festival (NSJF) 2005 lopen enkele rode draden. 'Pianisten' is er een van. Een greep: Keith Jarrett, Herbie Hancock, Chick Corea, McCoy Tyner, Cedar Walton, Andrew Hill (zie foto), Randy Weston, Kenny Werner, Michel Camillo en Brad Mehldau. Een andere rode draad is 'Flamenco Meets Jazz', waarin onder andere aantreden saxofonist Jorge Prado, Cruce de Caminos en Chano Dominquez. Ook 'Hot Club en Gypsy Grooves' is een thema, waarvoor onder andere tekenen de gitaristen Birelli Lagrene en Romane en Stochelo Rosenberg, Kocani Orkestar en Bucovani Club Orkestar.

Bijzondere samenstellingen
Dave Holland (foto: Cees van de Ven)En dan de rest van de namen. Natuurlijk is 'iedereen' er weer. Een willekeurige opsomming: Chaka Khan, Bobby McFerrin, Steps Ahead (in de originele bezetting), Buddy DeFranco, Cristina Branco, Youssou N'Dour, soulster Joss Stone, James Moody, Henry Threadgill, Phil Woods, Dianne Reeves, Solomon Burke, Toots Thielemans en George Duke. Het NSJF moet het vaak hebben van bijzondere samen-stellingen. Wat te denken van het trio Keith Jarrett, Gary Peacock en Jack DeJohnette. Of de aartsvreemde tandem Roswell Rudd (trombone) en Archie Shepp (saxofoons). Of de Charlie Parker Legacy Band (met onder andere tenorist Johnny Griffin, trompettist Roy Hargrove en slagwerker John Engels). 'Artist in Residence' is dit jaar contrabassist Dave Holland (zie foto). Hij treedt elke festivaldag op met een andere bezetting. De eigentijdse jazz wordt vertegenwoordigd door onder andere John Zorn & Acoustic Masada, oud-speler Anouar Braham en toetsenist Matthew Herbert, die een chef-kok meebrengt op het podium. Het Midsummer Jazz Gala, dat het NSJF in feite al op donderdag opent, heeft als centrale gast de Cubaanse ster Ibrahim Ferrer, die een ode komt brengen aan de bolero.

Bird Awards
Dit jaar wordt er een Bird-award uitgereikt voor de 'Artist Deserving Wider Recognition'. Met andere woorden: voor aanstormend talent. Er zijn drie contrabassisten genomineerd: Tony Overwater, Ben Allison en Lars Danielsson en voorts saxofonist Jorge Prado, gitarist Kurt Rosenwinkel en pianist Bert van den Brink. Half juli wordt de winnaar bekendgemaakt, evenals wie tijdens het festival de Bird Award 'Special Appreciation' krijgt. Door gedeelte-lijke sloop van het Nederlands Congres Centrum, ziet het NSJF zich genoodzaakt volgend jaar te verhuizen naar het Ahoy'-complex in Rotterdam. Den Haag treurt er om. Een schrale troost is echter dat de stad geen mooier afscheidscadeau had kunnen krijgen dan met deze programmering.

Meer weten?

 • Informatie, programmering en kaarten op de website van North Sea Jazz.
 • Fotoverslagen + recensies North Sea Jazz 2004: Matt Wilson Group, Ahmad Jamal Trio,
     
  Fred Hersch Trio + 2,Harmen Fraanje Quartet & Zapp!, David Berkman Quartet,
     Branford Marsalis Quartet, Miroslav Vitous Quartet, Louis Sclavis-Michel Portal Quartet,
     overige artiesten.
 • Fotoverslagen + recensies North Sea Jazz 2003: optredens 12 juli en optredens 11 juli.
 • Fotoverslag van North Sea Jazz Festival 2002.