Draai om je oren
Jazz en meer - Artikel



home  
    
    
 

Rod Levitt

Necrologie Rod Levitt

Trombonist, componist en arrangeur Rodney Charles Levitt overleed op 8 mei 2007 - ruim 77 jaar oud - in Wardsboro, een stadje in de Amerikaanse staat Vermont, ten gevolge van de ziekte van Alzheimer. In zijn gehele carrière maakte hij slechts vier platen als leider van zijn eigen groep, maar die maakten hem wél in korte tijd legendarisch onder musici, critici en insiders. Door de combinatie van de hoogst originele sound van dit ensemble en het grote vakmanschap van de leden, maar vooral door zijn verrassende composities en arrangementen hiervoor. Reden voor de Concertzender om op 21 juli jl. in het programma Off The Beaten Track(s)/Buitenbeentjes een speciale In Memoriam-uitzending aan deze bijzondere muzikant te wijden.

door Jaap de Rijke, augustus 2007

Rod Levitt werd op 16 september 1929 geboren te Portland in de staat Oregon, gelegen aan de noordwestkust van de Verenigde Staten. Van oorsprong trombonist (met conservatoriumopleiding), speelde hij in het midden en eind jaren vijfig in de bigbands van Dizzy Gillespie, Gil Evans, Ernie Wilkins en Sy Oliver, later in die van Mundell Lowe, Quincy Jones en Oliver Nelson, en tenslotte in de jaren zeventig met het Chuck Israels National Jazz Ensemble. Hij werd in de jaren zestig in professionele muziekkringen vooral bekend als bedenker en uitvoerder van opvallend getoonzette en geestig gearrangeerde stukken van geheel eigen makelij, geschreven voor een octet waarvan hij de leider was. Een gevolg hiervan was dat hij meer en meer gevraagd werd muziek voor televisieseries en films te componeren.

Met deze eigen repetitieband, bestaande uit hemzelf en zeven collega's van het Radio City Music Hall Orchestra (waarin zij jarenlang gezamenlijk de kost moesten verdienen), vervolmaakte hij geleidelijk aan zijn composities en arrangementen tot een buitengewoon hoog niveau. In dit radio-orkest ontmoette hij zijn levenslange metgezellin, het jongste lid van de legendarische vrouwelijke zanggroep The Rockettes. Vervolgens maakte hij halverwege de jaren zestig met dit 'workshop-octet' drie heel bijzondere platen en een vierde die hem door de betreffende platenmaatschappij tenslotte werd opgedrongen (een jazzbewerking van de film 'Forty-Second Street Alone' met beroemde standards van dito songwriters uit die tijd). De eerste van deze legendarische opnamen is inmiddels opnieuw uitgebracht op cd en momenteel verkrijgbaar, de overige drie zijn tot nu toe nooit heruitgegeven. Voor liefhebbers en geïnteresseerden worden ze alle vier hieronder vermeld:'The Dynamic Sound Patterns Of The Rod Levitt Orchestra'

  • 'The Dynamic Sound Patterns Of The Rod Levitt
       Orchestra' (Riverside OJCCD-1955-2 RS-9471)
  • 'Insight' - The Rod Levitt Orchestra (RCA Victor LSP-
       3372)
  • 'Solid Ground' - The Rod Levitt Orchestra (RCA Victor
       LSP-3448)
  • 'Forty-Second Street' - The Rod Levitt Orchestra
       (RCA Victor LSP-3615)

    De bezetting van het octet bleef al die jaren constant en bestond uit Rod Levitt (trombone, composities en arrangementen), de Zweedse trompettist Rolf Ericson (later vervangen door Bill Berry), Buzz Renn (altsaxofoon, klarinet en fluit), George Marge (tenorsaxofoon, klarinet, piccolo, fluit en tenorhobo), Gene Allen (baritonsaxofoon en basklarinet), Sy Johnson (piano), John Beal (contrabas) en Ronnie Bedford (drums).

    De leider zelf was, naast zijn voortreffelijke composities en arrangeerwerk, ook verantwoordelijk voor opvallend gearticuleerd 'vocaal' trombonespel, waarbij zijn collega's uit de beroemde Ellington-bands van de jaren dertig en veertig als primaire voorbeelden dienden, maar ook latere trombonisten (met name degenen die regelmatig onderdeel waren van de formaties van bassist Charles Mingus). Levitts arrangementen waren uiterst geraffineerd en dynamisch van opzet, met veel humor doorspekt en heel bijzonder qua klankkleur; ze kunnen het best omschreven worden als een soort kruising tussen de muziek van Ellington en Mingus, maar met een volslagen eigen identiteit, onmiddellijk herkenbaar voor iedereen na een eerste serieuze beluistering.

    Zijn octet heeft nog tot eind jaren zeventig vrij regelmatig gespeeld in dezelfde bezetting, maar er zijn voor zover bekend helaas nooit meer opnamen gemaakt, waardoor de verdere artistieke ontwikkeling van dit unieke ensemble voor het publiek verborgen is gebleven. In de jaren negentig moest Levitt zijn carrière voortijdig beëindigen vanwege de ziekte van Alzheimer; de gevolgen hiervan veroorzaakten uiteindelijk zijn dood.

    Rod Levitt is volkomen ten onrechte te weinig bekend bij het doorsnee jazzpubliek, vermoedelijk het gevolg van de gebrekkige promotie van zijn - nu zeer schaarse - platen destijds. Zijn octet kon daardoor niet doorbreken naar de bekendere jazzpodia in de Verenigde Staten. Met zijn dood verdwijnt niet alleen een zeer verdienstelijk trombonist, maar vooral een uiterst originele componist/arrangeur uit de Amerikaanse jazzscene van de twintigste eeuw.

    De speciale In Memoriam-uitzending rond Rod Levitt is nog te beluisteren op de website van de Concertzender.