Draai om je oren
Jazz en meer - Artikelhome  
    
    
 

Jazz Middelheim 2008 Part 3

Een festivalverslag in woord en beeld door Tony Daenen.
Zaterdag 16 augustus 2008, Park Den Brandt, Antwerpen.

Jazz Middelheim is alive 'n' kickin'. De derde dag van het festival bracht een ontdekking, een gedaantewisseling en het moment waarop de free-jazz liefhebbers hadden gewacht.

Vandaag begonnen we met een interessante zanger: José James. Zijn debuutalbum 'The Dreamer' van dit jaar, een ode aan Martin Luther King, heeft de wereld verbaasd. James is een rijzende ster die een mix van soul, blues en hiphop brengt, diep geïmpregneerd door jazz. De 28-jarige New Yorker heeft een heel speciale stem, geïnspireerd door Billie Holiday en Bobby McFerrin. Maar ook John Coltrane is nooit ver weg. Hij werd geassisteerd door Gideon van Gelder (piano), Alexi David (bas) en Richard Spaven (drums).

José James is voor mij de revelatie van het festival. Jong, zelfverzekerd en gezegend met magische stem staat hij op de stage. Met korte rapbewegingen brengt hij eigentijdse jazz. Iemand als Art Blakey zou zeker gecharmeerd geweest zijn hoe hij 'Moanin’' bracht. Vergeet ook niet pianist Gideon van Gelder, een Nederlander die in New York woont: een andere revelatie. In interactie met James liet hij prachtig subtiel spel horen.

Nadien kregen we eens een andere Jef Neve te zien en te horen: Jef Neve presents Groove Thing featuring James Muller. Een bezetting waar we Neve, die we uiteraard niet meer hoeven voor te stellen, eens aan het werk horen op hammondorgel. Met Nic Thijs, die zijn sporen in New York heeft verdiend, op bas en Nicholas Kummert op tenorsax, een prachtige artiest van over de taalgrens. En de door John Scofield geïnspireerde 34-jarige Australiër James Muller op gitaar, die in de jaren 2000 furore maakte en reeds een viertal cd's op de markt bracht, waarmee hij all out in de prijzen viel.

Het was plezierig om Jef Neve met zijn band eens groovy bezig te horen. En de zaal genoot evenzeer. Kummert opende de set met een aardig zing-en-blaas nummer, waarna Thijs op basgitaar een mooie solo ten gehore bracht. Deze jongens spelen maar een paar keer per jaar dit groovy thing. Spijtig, want ze deden de zaal daveren. Muller, die uit de rockscene komt, is een schitterende gitarist. Ik had hem graag meer willen horen, al besloot hij de set wel met een prachtige solo in de composite 'Popcum' van tenorman Kummert. Een geslaagde gig!

De derde dag van Jazz Middelheim werd afgesloten met Bill Laswell & EX-Material. Het free-jazz publiek had moeten wachten tot nu om aan hun trekken te komen. Maar het was het dan ook waard. Bassist Bill Laswell, ook producer en remixer, heeft zijn eigenzinnige kijk op de muziekwereld. Laswell brengt de draaitafelkunsten en elektronica bij een groter publiek. Zijn assistenten vandaag waren Bernie Worrell op toetsen, Toshinori Kondo op trompet, Hamid Drake drums en Ayib Dieng op percussie.

Klik hier voor een fotoverslag van deze derde dag van Jazz Middelheim.