Draai om je oren
Reportage



home  
    
    
 

Great Days in Rotterdam
Jazzdag 2014, vrijdag 27 & zaterdag zondag 28 juni 2014, LantarenVenster/Hotel New York/Schip De Ameland, Rotterdam

door Roland Huguenin / foto's: Donata van de Ven

De achtste editie van Jazzdag, georganiseerd door Buma Cultuur, was tevens het begin van twee weken North Sea Round Town, de opzwepende opmaat voor het North Sea Jazz Festival.

In een perfecte ambiance profileert Rotterdam zich als de 'mainport of jazz' van Nederland. De Kop van Zuid is twee lange dagen het decor voor swing en tromgeroffel. LantarenVenster, Hotel New York en schip De Ameland fungeren als podium en ontmoetingsplaats voor de Nederlandse en internationale jazzwereld. Musici, componisten, media, organisatoren, programmeurs, bookers en producers, allen in de rol van ondernemer en afnemer. Jazz als passie en jazz als business. Wat is er leuker en nuttiger dan lobbyen en marketeren voor een levenshouding?

Op Katendrecht doet fotograaf Joop Reijngoud de aftrap van Jazzdag 2014, met een fotoshoot in Verhalenhuis Belvédère. In de jaren dertig van de vorige eeuw was in dit etablissement het legendarische 'Negropalace Belvédère' gevestigd. Toen een hotspot voor jazztalent. Onder de titel 'A Great Day in Rotterdam’ wordt een legendarisch moment uit de Amerikaanse jazzgeschiedenis nagevolgd, met Nederlandse jazzmuzikanten in de hoofdrol. 'A Great Day in Harlem' is de titel van een groepsportret van musici die er in 1958 toe deden in de Amerikaanse jazz. Fotograaf Art Kane werd op slag wereldberoemd met die foto.

Jazzdag is hét netwerkevenement voor de Nederlandse jazzwereld. Professionals ontmoeten elkaar tijdens het tweedaagse conferentieprogramma om kennis te delen en kennis te verbreden. Musici krijgen ook gelegenheid om zich te profileren via matchmaking. Veelbelovende nieuwe acts krijgen de kans om zich te presenteren tijdens het showcaseprogramma.

In de avonduren is er ruim baan voor publiek. Op vrijdagavond sluit een jamsessie het Nederlandse showcaseprogramma af. Op de internationaal georiënteerde zaterdagavond presenteren toptalenten uit een aantal Europese landen zichzelf in showcase-optredens. Het is onmogelijk om meer dan veertig optredens te bespreken, maar zeker opmerkelijk waren het Jasper Blom Quartet, het Laura Jurd Quartet, Nina and The Butterfly Fish, Minyeshu en Bruut!

Inspirerend was het optreden van Esther van Hees en haar groep. De uit Vlaanderen afkomstige zangeres woont sinds 2009 in Nederland en studeert aan het conservatorium in Amsterdam. Vorig jaar verscheen haar debuutalbum 'Got Wings'. Van Hees verbreedt haar opmerkelijke zangtalent met een sterk gevoel voor taal, poëzie en theater. Haar muziek is een mix van jazz, pop en persoonlijke verhalen. De meeste teksten die ze zingt, schreef ze zelf bij composities van onder andere Yuri Honing, Rembrandt Frerichs en Wayne Shorter. Ze schrijft vooral teksten bij composities van haar vriend en pianist Robert van der Padt. Met haar spontaniteit maakt ze moeiteloos contact met haar publiek. Tot de verbeelding spreekt een met tederheid in het Spaans gezongen lied 'Alfonsina Y El Mar', dat ze opdraagt aan haar moeder, die Spaans geeft. "Mama zong het lied ooit toen ze mijn haren kamde. Ik was toen ongeveer acht jaar oud. Het lied gaat over de schrijfster Alfonsina Storni die heel droevig was en met stenen in haar zakken de zee in liep en verdronk. Nu zing ik dat lied zelf."

De organisatoren van Jazzdag richten zich primair op promotie van jazzmuziek en het signaleren van trends. Het thema is dit jaar 'grenzeloos'. Grenzen en structuren vervagen in de relatie tussen muziek en publiek. De muzikant wordt steeds meer ondernemer, verkent de afzetmarkten en zoekt emplooi buiten de geijkte kanalen. Vanuit Jazzdag is contact gelegd met Europese festivals en programmeurs. De showcases zijn dit jaar internationaal georganiseerd. Op ondernemersniveau worden ideeën uitgewisseld om de promotie en presentatie van het muzikale 'product' te verbreden naar plaatsen en events die meerwaarde genereren.

Jazzdag is dit jaar voor het eerst het moment waarop de winnaar van Buma Boy Edgar Prijs wordt bekendgemaakt. Uit naam van de nieuwe hoofdsponsors Buma Cultuur en Sena maakt juryvoorzitter Frank Bolder (programmeur North Sea Jazz en LantarenVenster) bekend dat pianist en componist Jeroen van Vliet de winnaar is van de Boy Edgarprijs 2014. Van Vliet wordt door de jury getypeerd als "een meesterlijk pianist, die behoort tot de paar grote dichters van de Nederlandse geïmproviseerde muziek". Van Vliet wordt direct gefeliciteerd door Udo Pannekeet en Bram Stadhouders, met wie hij later op de avond zal optreden in zijn trio OGU en het kwartet van Pannekeet. Onderdeel van de prijs is een carte blanche voor een concertavond op 14 december 2014 in het Bimhuis. Daar ontvangt hij ook de wisseltrofee, de plastiek van Jan Wolkers die al menige schoorsteenmantel sierde. Deze concertavond zal live worden uitgezonden op Radio 6.

Ook vindt de uitreiking plaats van de Jazzdag Industry Achievement Award. Deze is in het leven geroepen om personen of instellingen te onderscheiden die zich gedurende langere tijd op een bijzondere manier hebben ingezet voor de Nederlandse jazzsector. De prijs is dit jaar toegekend aan het Nederlands Jazzarchief vanwege "de grote verdienste voor het jazzwerkveld en het ontwikkelen van het Nederlandse jazzerfgoed". Directeur Paul Gompes neemt de prijs in ontvangst.

Het Bimhuis viert in het seizoen 2014-2015 het veertigjarig bestaan met tal van bijzondere evenementen. Rode draad is een intensivering van de internationale activiteiten, onder de noemer 'City Links'. Met podia en organisaties in verschillende steden worden onderlinge presentaties, co-producties en uitwisselingen opgezet, gebruikmakend van het opgebouwde netwerk, en alles toekomstgericht. De artistiek directeur van het Bimhuis, Huub van Riel, licht tijdens het conferentieprogramma op zaterdag 28 juni een aantal van deze activiteiten toe. De David Kweksilber Bigband fungeert als ambassadeur van het jubileum en laat aansluitend een dwarsdoorsnede uit zijn veelzijdige oeuvre horen. En als het bijzondere concert van dit voor deze dag extra groot opgetuigde ensemble begint, verstommen de laatste formaliteiten en eindigt het congres. Kweksilbers Bigband brengt het 'professionele' publiek in beroering met tot de verbeelding sprekende stukken en geraffineerde arrangementen. Tapdanser Peter Kuit is de slagroom op de feesttaart en voert de zaal moeiteloos naar een climax.

Jazzdag 2014 werd goed bezocht en leidde tot interessante ontmoetingen. Het muzikale programma is smaakvol en evenwichtig geprogrammeerd, en geeft een goed beeld van de gevestigde orde en aanstormende talenten. Hoofddoel van deze promotionele actie is het blijvend vinden en binden van het jazz- en geïmproviseerde muziekminnende publiek. Intern gericht is de promotie goed op orde. De grootste uitdaging voor professionals is het herkennen en uitbuiten van effectieve publieksgerichte communicatie. De volgende Jazzdag vindt plaats op 26 en 27 juni 2015.

Donata van de Ven maakte fotoverslagen van Jazzdag 2014:
- Fotoshoot 'A Great Day in Rotterdam' en meer
- Showcase Esther van Hees
- Boy Edgar Prijswinnaar Jeroen van Vliet