Draai om je oren
Jazz en meer - Artikelhome  
    
    
 

Jazz-Affaire 2004

Nijmegen, 17 tot en met 23 juli 2004. De Vierdaagse van Nijmegen wordt deze week gelopen. Daarnaast zijn er ook Zomerfeesten in de stad en net als andere jaren is in het Valkhofpark de (Valkhof-)Affaire georganiseerd. Deze plek biedt qua muziek een welkom tegenwicht voor de vele coverbands in de rest van de stad. Het verschil met andere jaren is dat nu een aparte locatie speciaal is toe-
bedeeld aan jazz, improvisatie en moderne klassieke muziek. Het programma is veelbelovend; volgens kenners komt het beste van Nederland op jazzgebied deze week naar de stad.

door Ingrid van Kessel, 31 juli 2004

Michiel BraamZaterdag gaat de Affaire van start. Met wolkbreuken en bliksemschichten nog in mijn hoofd ga ik naar de ingang van het Valkhofpark. Er hangt een zinderende sfeer in de stad die niets te maken heeft met de koude en natheid die overal voelbaar is. Bij de ingang staat de 'jazztent' Het Portaal. Behalve aan de podiumkant is de tent aan alle kanten open. Het geluid van de stad en de rest van de Affaire dringt dan ook ver de tent binnen. De start wordt gemaakt door het trio Han Bennink (drums), Michael Moore (altsax, klarinet) en Ernst Glerum (bas). Jammer genoeg zit ik tamelijk achteraan en kan ik me moeilijk concentreren door alle geluiden van buiten de tent. Deze heren spelen experimenteel met veel improvisaties. Heel goed en afwisselend. Geweldig knap allemaal. Opvallend daarbij zijn de, blijkbaar karakteristieke, harde drumslagen door Bennink. Het volgende concert door Robotobibok (ja, zo heten ze!) steekt een beetje schril af bij de vorige groep. Sfeervolle klanken, die zo pal na het vorige energieke optreden evenwel een beetje saai overkomen. De binnendringende Affaire werkt ook al niet mee.

Zondag is het een regenachtige dag. Veel mensen zitten klaar voor het optreden van Michiel Braam. Volgens het programmablaadje een pianomonster, dus dat belooft wat! Het begint weer te regenen en veel zomerfeestgangers vluchten de tent binnen en gaan pal voor het podium staan. Jammer, want dit doet wat afbreuk aan het optreden. Braam komt op en begint schijnbaar onverstoord te spelen. Fantastisch energiek. Soms meer hamerend dan spelend en erg swingend. Zijn manier van spelen past goed in het energetisch geheel van de Zomerfeesten. Tijdens zijn spel klettert de regen op het tentdoek. Er vormt zich een naar binnen slaand watergordijn aan weerszijden van de tent. Wel lekker intiem zo. Een uur daarna is het tijd voor het trio Jasper Blom (tenor- en sopraansax), Harmen Fraanje (piano) en Hein van de Geyn (bas). De regen is gelukkig gestopt. Het is een goed samengesteld trio in veel opzichten. Zowel wat betreft klankkleur als wat betreft klankkunde erg fraai allemaal. Fantastisch goed spel. Een uitstekend concert.

Harmen FraanjeMaandag staat Art af Oryx op het programma; helaas kan ik daar niet naar toe. Het vuurwerk aan de Waalkade op dinsdag-avond lokt mij weg van de intense organische muziek van Agog. Alleen het laatste nummer heb ik kunnen horen. Erg mooie en sfeervolle muziek. Binnen komt deze muziek naar mijn mening nog wat beter tot zijn recht. Zoals eerder dit jaar tijdens Jazz in Duketown in het Muziekcentrum Den Bosch bijvoorbeeld. Ze speelden daar samen met Zapp. Op woensdag is het de beurt aan de Kim Prevost/Amina Figarova Band featuring Bill Solley. Lekkere swingende jazz op z'n Amerikaans. Mede door de zang weer heel anders dan wat ik tot nu toe heb gehoord. Donderdag opnieuw iets heel anders: H2BE Enlightend In 48 Hours. Van Amerikaanse naar Indiase sferen. Zijn ze nu al begonnen of niet? De soundcheck gaat over in het optreden. Een beetje rommelig is het wel doordat de musici die niets hoeven te doen nog met elkaar aan het overleggen zijn, terwijl de anderen al aan het spelen zijn. Maar als ze dan eenmaal aan de gang zijn, blijkt deze formatie een aantrekkelijke combinatie van sfeer en energieke muziek. Indische fluit, trommels en diverse samples van Indische klanken vermengen met een stevige dosis jazz.

Op de laatste dag komen enkele topmusici. Na alleen de laatste klanken van Mischa Mengelberg, de 'nestor van de vaderlandse improvisatiemuziek', opgevangen te hebben zoek ik een plaats midden voor het podium om het volgende concert goed te kunnen volgen. Het wachten is op Subertap onder leiding van Martin Fondse. Fondse komt vrij laat aan en moet snel zijn computer en piano installeren om op tijd te zijn. De muziek die dit trio maakt is leuke, goed afwisselende muziek. Een project, waarin alle leden van de groep muziek inbrengen. Zelfs een bewerkt stuk van Radiohead staat op het programma. Als verrassing is saxofonist Jasper Blom weer te zien en te horen die in het begin van de week hier ook al optrad. Ook bassist Mark Haanstra van de band Agog is voor de tweede keer van de partij. Klap op de vuurpijl is het supertrio Eric Vloeimans (trompet), Anton Goudsmit (gitaar) en Gulli Gudmunsson (bas). Alle drie fenomenale musici die samen een buitengewoon concert neerzetten dat geweldig goed in elkaar zit. Waarin elke muzikant beurtelings begeleidend en solerend te horen is. En alle drie op een gelijkwaardig en hoog niveau; de spetters vliegen eraf!

De Jazz-Affaire: een groot succes wat mij betreft; volgend jaar weer!

Foto's: Cees van de Ven