Draai om je oren
Verslag



home  
    
    
 

Edison Jazz/World Awards 2011
Woensdag 16 november 2011, Muziekgebouw Frits Philips, Eindhoven

Voor de vijfde keer vond de uitreiking van de Edison Jazz/World plaats in het sfeervolle Eindhovense Muziekgebouw, muzikaal omlijst door een wederom imponerend Metropole Orkest, ditmaal onder leiding van John Clayton. In de diverse categorieën werd het prestigieuze beeldje uitgereikt door Radio 6-presentator Co de Kloet.

door Donata van de Ven, november 2011
foto's: Cees van de Ven

Niet alle winnaars waren persoonlijk aanwezig. Toch nam vocalist Kurt Elling, winnaar in de categorie Jazz Vocaal met zijn cd 'The Gate', de moeite om een filmpje op te nemen, waarin hij zijn dankbaarheid liet blijken. Dat kon echter niet gezegd worden van fadozangeres Mariza, die de Edison World mocht ontvangen. Van een reactie ontbrak ieder spoor, zelfs na verzoeken daartoe via haar management en platenmaatschappij. Maar de prijs is zeker verdiend. De cd 'Fado Tradicional' gaat terug naar de oorsprong van de fado, is misschien door de veelheid aan traditionele melodieën wat minder afwisselend, maar is door het natuurlijk charisma en de indrukwekkende belevingskracht van deze prachtige zangeres zeer overtuigend.

Trots en sterk en met een stralende blik nam saxofoniste Tineke Postma haar Edison Jazz/Nationaal in ontvangst voor haar cd 'The Dawn Of Light'. De cd is opgenomen met haar Nederlandse kwartet, waarover ze in haar dankbetuiging nog eens extra haar trots uitsprak. Op haar bedanklijstje stond ook de in september overleden jazzproducent Harry Velleman. Postma bedankte hem voor zijn vertrouwen in haar en de inspirerende rol die hij speelde in haar muzikale loopbaan. De jury gaf voor het toewijzen van de prijs als commentaar: 'Haar muzikale ontwikkeling schrijdt gestaag voort en haar eigen stijl tekent zich steeds duidelijker af. De composities zijn sterk en in haar spel vertelt ze een helder verhaal. Van lyrisch in de langzame stukken tot uitbundig in de snellere.' Ook viel het de jury op dat Postma veel ruimte laat voor haar begeleiders, met wie ze een hecht kwartet vormt. En dat hebben ze goed gezien!

Postma is gespeend van enige egotripperij en heeft haar succes te danken aan haar onbegrensde ambitie, talent, muzikale intelligentie en inzicht. Alsof ze nooit anders heeft gedaan, nam ze met haar kwartet plaats voor dat prachtige Metropole Orkest en trakteerde het publiek op 'Short Conversations' en 'Before The Snow', composities van haar winnende cd.

De bijna 75-jarige jazzpromotor en producent Cees Schrama mocht de Edison in ontvangst nemen voor Bijzondere Uitgave van Historische Aard. Samen met Dick de Winter stelde hij de cd-serie 'The Sesjun Radio Shows' samen, geselecteerd uit opnamen van Chet Baker, Art Blakey en Bill Evans uit de jaren zeventig en tachtig. Volgens de jury stak de Nederlandse productie van 'Aretha Franklin: The Legendary Concertgebouw Concert Amsterdam 1968' met kop en schouders boven het ruime aanbod uit. In de categorie DVD namen regisseur Bob Rooijens en producer Willem van Kooten de prijs in ontvangst. Zangeres Shirma Rouse bracht vervolgens een medley van de geëerde zangeres.

De stem van Rouse heeft niet de Franklin-impact en klinkt in eerste instantie wat smal, enigszins kaal en zonder opsmuk. Maar gaandeweg kreeg haar bezieling de overhand en werd haar stemcontrole juist een sterktepunt. Haar vertolking van 'Natural Woman' was hartveroverend.

'De zoon van…' kreeg vanavond een speciale betekenis, toen bleek dat pianist Gerald Clayton de Edison Jazz Internationaal had gewonnen. Pappa John stond deze avond immers als orkestleider voor het Metropole Orkest. Niet dat hij deze verwijzing ook maar enigszins nodig heeft, want Gerald heeft zijn eigen taal allang gevonden. In zijn spel ontpopt hij zich als een opvallend originele en ruimdenkende pianist. Van zijn cd 'The Paris Sessions' vertolkte hij 'Bond: The Release' en 'Round Come Round'.

De Jazzism Publieksprijs ging dit jaar naar Ruth Jacott met de cd 'A Tribute To Billie Holiday'. Geen wonder dat de Edison-jury het album opnam in de top 10, als je bedenkt dat deze is opgenomen met het Metropole Orkest. Maar Jacott had al in de theatertour bewezen een overtuigende Holiday neer te kunnen zetten. De recensies waren dan ook lovend. Het publiek wees uiteindelijk met bijna 40% van de stemmen de prijs aan haar toe, en terecht. Als een diva gaf Jacott gestalte aan de legendarische zangeres. Ze heeft een stem die uitblinkt in wendbaarheid, bereik en klankkleur. En ook vanavond toonde zij zich, met het grootste gemak - althans zo leek het - een geloofwaardige Holiday.

Tranen waren er bij de in 1945 geboren, Braziliaanse singer/songwriter Ivan Lins. Hij kreeg de Edison Jazz Oeuvreprijs, omdat hij volgens de jury de latin jazz 'absoluut op de kaart heeft gezet'. Zijn banden met ons land verstevigden door samenwerking met Josee Koning, Toots Thielemans en het Metropole Orkest. Het album dat hij met laatstgenoemde opnam werd bekroond met een Latin Grammy Award in 2009 en ook zijn laatste studioalbum 'Intimate' is in Nederland opgenomen. Lins sloot de avond af met een swingend concert en deed dat met een buitengewoon enthousiasme. Zijn kracht zit hem eerlijkerwijs niet in de schoonheid van zijn stem, maar veeleer in zijn aangeboren swing en in het feit dat hij muziek lijkt te ademen.

Lins liet zich bezielend leiden door het Metropole Orkest en gitarist Leonardo Amuedo, die in zijn eigen band speelt, maar ook in ons land zijn strepen ruimschoots verdiend heeft als begeleider van onder meer Trijntje Oosterhuis, Laura Fygi en Cor Bakker. Ook Josee Koning, genoemd als de 'meest Braziliaanse zangeres van Nederland', bracht een tweetal liederen ten gehore. De kleine Braziliaan kreeg zijn Edison uitgereikt uit handen van wethouder Joost Helms en gaf hem hier oprechte dankbaarheid voor terug.

Klik hier voor een fotoverslag van deze avond door Cees van de Ven.