Draai om je oren
Jazz en meer - Artikelhome  
    
    
 

Uitreiking Edison Awards Jazz & World

Een verslag in woord en beeld door Cees van de Ven.
Dinsdag 6 november 2007, Muziekcentrum Frits Philips, Eindhoven

De Edison-uitreiking voor Jazz & World vond dit jaar plaats in Eindhoven. De samenwerking van de Edison Stichting, het blad Jazzism en de gemeente Eindhoven pakte goed uit en de organisatie van dit gala was dik in orde. Als gastheer/speaker voor dit evenement had men gekozen voor Jack van Gelder, hét gezicht van Studio Sport "en dat is logisch", zou Johan Cruijff zeggen.

Gedurende het eerste deel van de avond was het Metropole Orkest onder leiding van Jörg Achim Keller van de partij. Zij verdienen wat mij betreft absoluut een Edison voor hun jarenlange hoogstaande prestaties, en dat tegen de klippen op en ondanks politieke zwaarden van Damocles.

De eerste Edison in de categorie Jazz Nationaal was voor Eric Vloeimans en zijn Gatecrash-kompanen Jeroen van Vliet (Fender Rhodes), Gulli Gudmundsson (bas en basgitaar) en Jasper van Hulten (drums). Zij speelden met een ronduit adembenemende uitvoering van 'V-Flow' het Muziekcentrum muisstil met 18-karaats jazz. En het was meteen hét muzikale hoogtepunt van de avond! Na de overhandiging van het Edisonbeeldje vroeg men Vloeimans wat het verschil was tussen het bekroonde album 'Gatecrashin' van dit jaar en 'Summersault', het album dat vorig jaar een Edison kreeg. "Deze band is meer elektronisch met Fender Rhodes en mijn elektronische klankdoos. We spelen groovier, uitbundiger en geven hem meer van Jetje." Heldere taal van deze Brabantse Rotterdammer en Van Gelder deed er dan ook verder het zwijgen toe. Na deze uitvoering had het wat mij betreft pauze mogen zijn en tijd om even bij te komen van deze 'V-Flow'. Maar dat kon natuurlijk niet. En Gatecrash speelde 'Laurine' tot besluit.

Daarna werd een filmpje vertoont van de winnares in de categorie World, Wende Snijders. Zij kon zelf de prijs niet in ontvangst nemen vanwege een optreden elders in het land. In de categorie Jazz Vocaal had het publiek gekozen voor de Noorse zangeres Silje Nergaard. Volgens het juryrapport "een zangeres die met haar cd 'Darkness Out Of Blue' iedereen hartstochtelijk in de armen sluit". Na haar optreden hier heb ik nog geen behoefte me bij de groep 'iedereen' aan te melden. Wel werd zij subliem begeleid door het Metropole Orkest met arrangementen van Vince Mendoza.

De Edison voor Jazz Internationaal ging naar het album 'Pilgrimage' van de dit jaar overleden Michael Brecker. Zijn broer trompettist Randy nam het beeldje in ontvangst en soleerde plichtmatig in de stukken 'Tumbleweed' en 'The Mean Time' van zijn broer. De dvd 'Live At Montreux 1976' van Joe Zawinuls (hij overleed dit jaar op 11 september) Weather Report viel ook in de prijzen. Een korte track van deze dvd onderstreepte de juistheid van deze Edison-toekenning.

De voorpremiere van Prokofievs 'Peter en de Wolf' in een jazzbewerking van Gunther Schuller door Metropole Orkest en acteur/muzikant Hans Dagelet als verteller wekte zeker belangstelling, maar daarvoor was een kortere impressie op deze avond ook voldoende geweest. De Jazz Publieksprijs ging naar Boris voor zijn cd 'Holy Pleasure'. Zijn overtuigende en goed klinkende optreden was een geslaagde aansporing om zijn cd te gaan beluisteren.

Na de pauze ontvingen Joe Sample en Randy Crawford uit handen van wethouder Marriët Mittendorff een schilderij en de Edison Award in de categorie Life Time Achievement. Met zijn trio en ook samen met Crawford kwamen vele oude bekenden voorbij zoals 'Everybody Is Talking At Me', 'But Beautiful', 'Rainy Night In Georgia', het onontkoombare 'One Day I'll Fly Away' en 'Street Life' als toegift. Succes verzekerd! Sample schreef de uitstekende arrangementen en speelde geïnspireerd. Crawford zingt nog altijd met groot gemak en heeft haar stem prima onder controle. In alle opzichten een imposante performer. Na afloop van deze avond was er in de foyer nog een genoeglijke afterparty onder de pittige klanken van The Auratones.

Klik hier voor een fotoverslag van deze avond.