Draai om je oren
Jazz en meer - Atomhome  
    
    
 

Draai om je oren via RSS
Voer voor de nieuwsjunkie

Er is goed nieuws voor nieuwsjunkies. Wie regelmatig een uurtje of meer achter de computer kruipt om te surfen langs actuele websites als NOS Nieuws, Nu en WebWereld om vervolgens ook nog enkele weblogs mee te pikken, kan met de aanschaf van een RSS-reader veel tijd besparen. Really Simple Syndication of Rich Site Summary (RSS) maakt het mogelijk om in één scherm, dat van de RSS-reader, koppen en samenvattingen te verzamelen van artikelen op verschillende websites.

[Valid Atom]Deze websites moeten daarvoor wel een zogenaamde 'feed' aanbieden: een bron waaruit de reader zijn informatie kan halen. Een feed is niets meer dan een webpagina met een eigen internetadres, waarop de informatie van een website in een ander formaat wordt aangeboden. Dit RSS-formaat is een standaard die gebaseerd is op eenvoud: elk bericht kent een titel, een internetadres en een korte beschrijving. Door vanuit de RSS-reader te klikken op het internetadres wordt de betreffende pagina geopend. Hierin zit meteen ook de motivatie voor de beheerder van een website om een nieuwsfeed aan te bieden: het levert meer bezoekers op en vaste bezoekers worden uitgenodigd vaker de betreffende website te bezoeken. Ook Draai om je oren biedt een 'feed' aan via http://www.draaiomjeoren.com/Sitefeed. Deze 'feed' is gebaseerd op Atom, een van de klonen van RSS.

NewzCrawler
Een goede RSS-reader is NewzCrawler, waarvan de proefversie gratis is. Er zijn enkele bekende 'feeds' in voorgeprogrammeerd, zoals die van BBC News en technologie-sites als ZDNet en CNET. De volgende stap is om het programma aan de eigen wensen aan te passen. Zoek daarvoor naar de internetadressen van feeds (zoals die van Draai om je oren) en voeg deze toe in de reader. Een overzicht van Nederlandstalige RSS-feeds staat op Syndicatie.nl. In de lange lijst staan veel bekende Nederlandse media, maar ook weblogs die RSS ondersteunen.

Jazz
Wie vooral belangstelling heeft voor nieuws rond een specifiek thema, zoals de jazzmuziek, kan Google inschakelen: type als zoekopdracht het betreffende thema in, aangevuld met 'RSS'. Dan blijkt meteen ook dat RSS niet alleen geschikt is voor nieuws. Zo biedt boeken- en platenwinkel Amazon feeds aan met de actuele aanbiedingen in de verschillende genres. Nog een voorbeeld: overwegend Amerikaans Jazznieuws wordt aangeboden door Topix...

Discipline
Slecht nieuws is er ook: het vergt nogal wat discipline om de reader zo in te richten, dat het nieuwsaanbod overzichtelijk blijft. Wie nu al een lange en rommelige favorietenlijst in de browser heeft staan vol verouderde of zelden bezochte links, kan maar beter niet aan een RSS-reader beginnen. Het zou de tijdsbesparing ten opzicht van het surfen teniet doen.

Links
NewzCrawler
Syndicatie